Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Πως το ναυάγιο των ΕΛΠΕ "ταρακουνάει" το χρονοδιάγραμμα για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας - "Αμηχανία" για την επόμενη μέρα

Από το energypress.gr
Βέβαιες επιπτώσεις στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα έχει το ναυάγιο πώλησης των ΕΛΠΕ, τα οποία όπως είναι γνωστόν κρατούν το κλειδί για την πώληση της δημόσιας επιχείρησης αερίου, με την έννοια ότι ελέγχουν το 35%.

Τέσσερις ημέρες πριν τη προκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Απριλίου, το λογικό θα ήταν να είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα ΕΛΠΕ, να υπήρχε δηλαδή..
εικόνα για την επόμενη ημέρα του ομίλου.

Το γεγονός ότι ναυάγησε ο διαγωνισμός για το 50,1%, σημαίνει ότι στο καλό σενάριο θα πάρει μήνες για να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, και πολύ περισσότερο αυτός να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς πολιτική θα ακολουθήσει στη ΔΕΠΑ, αν δηλαδή θα πουλήσει ή θα κρατήσει το ποσοστό 35% στη δημόσια επιχείρηση αερίου, αν θα επιδιώξει να αποκτήσει και την υπόλοιπη, κ.ό.κ.

Τα παραπάνω ερωτήματα θα πάρουν απάντηση μόνο όταν θα τελεσφορήσει ο νέος διαγωνισμός στα ΕΛΠΕ, δηλαδή μετά από μήνες, γεγονός που σημαίνει ότι η προκήρυξη πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα γίνει στα τυφλά, σε ένα εντελώς θολό τοπίο, και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που κάποιες πλευρές μετέφεραν χθες την εικόνα κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο να παγώσει προς το παρόν κάθε διαδικασία.

Το κλειδί της ΔΕΠΑ

Είναι πασιφανές ότι η τύχη της ΔΕΠΑ βρίσκεται στα χέρια του αυριανού αγοραστή των ΕΛΠΕ, οπότε κι αν αυτός βρεθεί. Από το κατά πόσο αυτός θα ενδιαφέρεται ή όχι για την αγορά φυσικού αερίου θα κριθεί και η εξέλιξη της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης.

Αν ο καινούργιος στρατηγικός επενδυτής του ομίλου κρίνει ότι η παραμονή του ως παθητικός μέτοχος στη ΔΕΠΑ χωρίς τον έλεγχο του μάνατζμεντ, δεν του προσφέρει υπεραξίες- άποψη της σημερινής διοίκησης των ΕΛΠΕ- τότε θα ανάψει αυτόματα το πράσινο φως για πώληση του ποσοστού του 35%. Σε αυτή τη περίπτωση θα δούμε να επαναλαμβάνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ το "μοντέλο ΔΕΣΦΑ". Δηλαδή κράτος και ΕΛΠΕ να πωλούν τις συμμετοχές τους από κοινού.

Στη πράξη τα παραπάνω δείχνουν ότι ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή, τι και πως θα πουληθεί από τη ΔΕΠΑ, και πως όλα τα σενάρια βρίσκονται στον αέρα. Αν και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σπάσει στα δύο τη ΔΕΠΑ και να πουλήσει μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία δικτύων, και πλειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία εμπορίας, η απόφαση γύρω από το ποσοστό που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στην εταιρεία, μπορεί να τινάξει το σχέδιο στον αέρα.

Αν ο νέος αγοραστής των ΕΛΠΕ αποφασίσει να πουλήσει το μερίδιό του στη ΔΕΠΑ, μαζί με εκείνο του Δημοσίου, είναι προφανές ότι τα δίκτυα μπορεί για παράδειγμα να ιδιωτικοποιηθούν κατά πλειοψηφικό και όχι μειοψηφικό ποσοστό, όπως λέει η κυβέρνηση. Κατ’ αντιστοιχία, θα μπορούσε να πουληθεί ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό στην εταιρεία εμπορίας.

Τα επόμενα βήματα

Δίχως ακόμη να έχουν αποφασιστεί τα επόμενα βήματα στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, εντούτοις άνθρωποι του χώρου μετέφεραν χθες την εικόνα ότι τρία είναι από εδώ και πέρα, τα ενδεχόμενα σενάρια.

Το πρώτο αφορά την επανάληψη του ίδιου διαγωνισμού εν ευθέτω χρόνο, δηλαδή με πώληση ποσοστού 50,1%, το δεύτερο την επανάληψη του διαγωνισμού αλλά μονο με πώληση ποσοστού του Δημοσίου, και το τρίτο να γίνει κάποια χρηματιστηριακή συναλλαγή αντί για διαγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου