Δευτέρα 1 Απριλίου 2019

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συμμετοχή των δύο «μνηστήρων» στο διαγωνισμό για τα ΕΛΠΕ – Το παρασκήνιο για τα συμβατικά κείμενα

Από το energypress.gr
Μεθαύριο Τετάρτη κορυφώνεται το θρίλερ της πώλησης του 50,1% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ με τη διαγωνιστική διαδικασία να βρίσκεται πια λίγα 24ωρα πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Τα σενάρια είναι ανοικτά, όπως αναφέρουν..
παράγοντες που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κορυφαία αποκρατικοποίηση του προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν: «Όπως σε κάθε διαγωνισμό πώλησης, πολύ περισσότερο σαν αυτόν των ΕΛ.ΠΕ μίας εταιρίας με στρατηγική σημασία για τα εθνικά συμφέροντα στην ενέργεια, οι πιθανότητες συμμετοχής στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών είναι 50% – 50%».

Στην περίπτωση του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου ο πήχης για το τίμημα έχει ανέβει ψηλά καθώς το ζητούμενο είναι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και business plan, κι ενώ σημειωτέον η συναλλαγή είναι σύνθετη με δεδομένο ότι υπάρχουν δύο πωλητές. Το δημόσιο πουλά ποσοστό 20% από το 35,48% που ελέγχει σήμερα και η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση 30,1% από το 45,47% που κατέχει.

Η δυσκολία του εγχειρήματος φάνηκε άλλωστε και από το γεγονός πως η φάση των δεσμευτικών προσφορών μετατίθετο από το Φθινόπωρο όλο και πιο πίσω. Κάτι που κρύβει τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, δηλαδή του δημοσίου, της Paneuropean και των κύριων επενδυτών των Glencore και Vitol, πάνω στους όρους των συμβάσεων μεταβίβασης των μετοχών. Όταν πλαισίωσαν τους τελευταίους, πριν τον περασμένο Δεκέμβριο, και οι εταίροι τους Carlyle και Sonatrach, αντίστοιχα, οι διαπραγματεύσεις, αναφέρουν πηγές, έγιναν πιο επίπονες.

Δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που ήθελε το ελληνικό δημόσιο να διασφαλίσει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ήταν το δικαίωμα βετο που μπορεί να ασκήσει σε αποφάσεις κρίσιμες για τα εθνικά συμφέροντα, όπως εκείνη για την τήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας σε πετρελαιοειδή προϊόντα.

Αγκάθι αποτέλεσε και η απόφαση του ελληνικού δημοσίου να αυξήσει το ποσοστό ελέγχου της εταιρίας holding που είναι θυγατρική των ΕΛ.ΠΕ κι έχει ως αντικείμενο τη δραστηριότητα στην έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Οι Glencore και Vitol φέρονται να ήθελαν την όσο το δυνατή ελάχιστη οικονομική τους επιβάρυνση στον προαναφερόμενο τομέα των παραχωρήσεων καθώς στις κύριες δραστηριότητές τους είναι το trading commodities.

Πηγές θέλουν το ΤΑΙΠΕΔ να επιδίωξε τη σύναψη συμφωνίας που να διασφαλίζει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των ΕΛ.ΠΕ αλλά ταυτόχρονα και τη δημιουργία συνθηκών ώστε η ελληνική εταιρία να καταστεί ως ελκυστική επένδυση.

Τα σενάρια είναι ανοικτά τόσο για την εμφάνιση και των δύο κοινοπραξιών όσο και τη μη παρουσία τους στην τελευταία φάση της υποβολής των προσφορών. Όπως επίσης πιθανόν είναι να συμμετάσχει μόνο ένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα.

Από την άλλη μεριά αξιωματούχοι των Ελληνικών Πετρελαίων φέρονται να ανεβάζουν και πολύ ψηλά τον πήχη πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Κι αυτό λόγω των απανωτών ρεκόρ που πετυχαίνουν στις οικονομικές επιδόσεις τους.

Όπως άλλωστε έχει παρουσιάσει και ο ίδιος ο πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός  ο μέσος όρος της τετραετίας 2015-2018 για τα συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκε στα 763 εκατ ευρώ έναντι 350 εκατ ευρώ. της περιόδου 2011-2014. Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διατηρήθηκαν, επίσης, στο υψηλό επίπεδο των 296 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας αντίστοιχα τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων στα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ της προηγούμενης τετραετίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου