Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Ο κύβος ερρίφθη: Δεσμευτικές προσφορές για ΕΛΠΕ στις 3 Απριλίου – Έτοιμο το ΤΑΙΠΕΔ για το διαγωνισμό – Απεργίες από τους εργαζομένους

Από το energypress.gr
Το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχει ορίσει την 3η Απριλίου ως την ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών απόκτησης του 50,1% των μετοχών των Ελληνικών Πετρελαίων.

Η διαγωνιστική διαδικασία, όπως όλα δείχνουν, μπαίνει πια στην τελική ευθεία και τα δύο επενδυτικά σχήματα «Glencore – Carlyle» και «Vitol – Sonatrach» καλούνται να φανερώσουν τα χαρτιά… τους για την πλειοψηφία..
των μετοχών του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου. Στις 3 Απριλίου το Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γνωρίζει τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι διεκδικητές και δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε δεύτερο γύρο ζητώντας βελτιωμένα τιμήματα.

Τα δύο κοινοπρακτικά σχήματα, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, έχουν στα επενδυτικά τους πλάνα την αξιοποίηση των ΕΛ.ΠΕ για τις δραστηριότητες trading. Άλλωστε οι κύριοι των δύο συμμαχιών, Glencore και Vitol, είναι επικεντρωμένοι σε αυτές τις δραστηριότητες. Επιπροσθέτως μετά την ανάληψη από το ελληνικό δημόσιο της πλειοψηφίας των μετοχών της θυγατρικής εταιρίας holnding στις παραχωρήσεις για έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αλλά και της δυνατότητας που έχει το κράτος να αναλαμβάνει τις δαπάνες όταν δεν το επιθυμεί ο νέος ιδιοκτήτης, λύνει τα χέρια των μνηστήρων για την υποβολή υψηλότερων προσφορών.

Όλα θα κριθούν όμως, στις 3 Απριλίου, όπως επίσης σημειώνουν και αρμόδιοι παράγοντες, από τη συμμετοχή στη διαδικασία και κυρίως από το ύψος των οικονομικών προτάσεων.

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Πάντως το Πανελλήνιο Σωματείο των Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια εκφράζει την έντονη αντίθεση του στην πώληση του 50,1% των μετοχών της εισηγμένης.

Κάνει λόγο για «μέγα σκάνδαλο» και «εθνικό έγκλημα» υποστηρίζοντας ότι η πώληση πρόκειται ουσιαστικά για την «απεμπόληση εθνικών συμφερόντων από έναν νευραλγικό τομέα όπως αυτόν της ενέργειας».

Το ΠΣΕΕΠ μάλιστα έχει προκηρύκει απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 28,29 και 30 Μαρτίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου