Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Rystad Energy: Τα πέντε ζωτικά θέματα που θα διαμορφώσουν τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου το 2019

Από το worldenergynews.gr
Μια νέα έκθεση της Rystad Energy προσδιορίζει τα πέντε ζωτικά θέματα που θα διαμορφώσουν τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου το 2019.

Η σημαντική αύξηση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η αύξηση του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου για την πρόκληση της ρωσικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, η ακόρεστη ζήτηση ενέργειας στην Ασία, η πίεση στις τιμές σε επιλεγμένες περιοχές και η ανάγκη λήψης επενδυτικών αποφάσεων σε προγραμματισμένες μονάδες υγροποίησης είναι οι τα σημεία «κλειδιά» της αγοράς.

«Η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι προσανατολισμένη για σημαντική ανάπτυξη εφοδιασμού το 2019, αντικατοπτρίζοντας..
μια σημαντική αύξηση της ικανότητας υγροποίησης φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. 

Η «όρεξη» της Ασίας για LNG - ενώ είναι τεράστια - δεν είναι πιθανό να απορροφήσει όλη την επιπλέον ποσότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας αγοράς φυσικού αερίου της Rystad Energy Carlos Torres Diaz.

«Με την αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας, το LNG των ΗΠΑ μπορεί να είναι σε θέση να αποτελέσει σοβαρή πρόκληση για το ρωσικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά το 2019. 

Οι τιμές θα υποστούν πίεση λόγω της υγιούς κατάστασης του εφοδιασμού, αλλά η αγορά αναμένεται να γίνει πιο αυστηρή μετά το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτικές αποφάσεις για νέα έργα υγροποίησης φυσικού αερίου πρέπει να υλοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τη μελλοντική ζήτηση», πρόσθεσε ο Torres-Diaz.

Επέκταση της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία

Η παγκόσμια παραγωγή LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% και να φθάσει τους 350 εκατ. Τόνους ετησίως (tpa) το 2019, καθώς προστίθεται νέα δυναμικότητα υγροποίησης, οδηγώντας σε μια πιο χαλαρή αγορά. 

Η συνολική ικανότητα υγροποίησης προβλέπεται να αυξηθεί σε 434 εκατομμύρια τόνους το 2019, σχεδόν 10% από το 2018.
«Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατασκευή νέων μονάδων υγροποίησης στις ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ αναμένεται να δουν τη δυναμικότητά τους να διπλασιάζεται το 2019, καθιστώντας έτσι τις ΗΠΑ, τη  χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη ικανότητα εξαγωγής και ωθώντας τη Μαλαισία στην τέταρτη θέση. 

Η Αυστραλία θα μπορούσε επίσης να ξεπεράσει το Κατάρ ως τον μεγαλύτερο εξαγωγέα LNG στον κόσμο το 2019», σημείωσε ο Torres-Diaz.

Ρωσία εναντίον ΗΠΑ στην Ευρώπη

Μία από τις σημαντικότερες ερωτήσεις για το 2019 είναι πόσο LNG θα εισαγάγει η Ευρώπη και εάν η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως απάντηση ή μάλλον στην προσπάθεια να διατηρήσει το μερίδιό της στην αγορά παρά τον κίνδυνο να υποτιμηθούν οι τιμές.

Το ρωσικό φυσικό αέριο που παραδίδεται στην Ευρώπη έχει χαμηλή «μη ζημιογόνο τιμή» (breakeven price), περίπου 5 δολάρια ανά εκατομμύριο Btu. 

Αυτό συγκρίνεται με ένα μακροπρόθεσμο οριακό κόστος μεταξύ  6 δολαρίων και 7,7 δολαρίων ανά MMBtu για το LNG των ΗΠΑ. 

«Δεδομένης της ταχείας αύξησης της προσφοράς, οι πωλητές των ΗΠΑ ενδέχεται να είναι πρόθυμοι να πουλήσουν  φυσικό αέριο spot σε ένα βραχυπρόθεσμο οριακό κόστος, το οποίο είναι πιο κοντά στα 5 δολάρια ανά MMBtu, εάν δεν είναι σε θέση να βρουν αρκετή ζήτηση στην Ασία». 

Συνεχής αύξηση της ζήτησης στην Κίνα και στην υπόλοιπη Ασία

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ασία προβλέπεται να αυξηθεί στα 884 Bcm μέχρι το 2019, λόγω της υψηλότερης κατανάλωσης στην Κίνα και σε επιλεγμένες άλλες χώρες. 
Η Κίνα, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, αναμένεται να εισαγάγει φέτος περίπου 87 Bcm φυσικού αερίου LNG, σημειώνοντας αύξηση 21% σε σχέση με το 2018.


«Η ζήτηση στη Νοτιοανατολική Ασία τείνει να είναι πιο ευαίσθητη στις τιμές, αλλά θα μπορούσε να υποστηριχθεί από ένα περιβάλλον χαμηλών τιμών που θα βοηθήσει στην απορρόφηση κάποιων νέων προμηθειών. 

Όσον αφορά την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, η μείωση της ζήτησης λόγω κάποιων επανεκκινήσεων πυρηνικών εγκαταστάσεων και ηπιότερων καιρικών συνθηκών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εισαγωγών LNG  το 2019ς, γεγονός που θα αντισταθμίσει τη συνολική αύξηση στην αγορά της Ασίας», πρόσθεσε ο Torres-Diaz.

Θα υποχωρήσουν οι τιμές στην Ασία και την Ευρώπη;

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν υπερπροσφορά του LNG  τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά η άκαμπτη ασιατική ζήτηση συνέβαλε στην εξισορρόπηση της αγοράς.

«Με την αύξηση του εφοδιασμού από τις ΗΠΑ το 2019, οι τιμές του LNG  θα πρέπει να μειωθούν σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά δεδομένου ότι αυτό ήταν σχετικά ήπιος χειμώνας και οι τιμές αντιμετωπίζουν ήδη μια εποχιακή πτώση», δήλωσε ο Torres-Diaz.

Ανάγκη για νέες εγκαταστάσεις LNG  

Η αγορά LNG  είναι έτοιμη να ενισχυθεί ξανά μετά το 2022 και για το λόγο αυτό απαιτείται νέα ικανότητα ρευστοποίησης για να διατηρηθεί ισορροπημένη η αγορά. 

Τα project που των οποίων θα αποφασιστεί η τελική απόφαση επένδυσης (FID) το 2019 μπορούν να λειτουργήσουν το νωρίτερο το 2024, υπογραμμίζοντας τη σημασία των επενδυτικών αποφάσεων που θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Η αγορά θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά το 2023, καθώς η άνοδος της ασιατικής ζήτησης προχωρεί με τις προμήθειες, γεγονός που δημιουργεί έναν ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές κατά την περίοδο αυτή.

«Τα έργα που αναπτύσσονται από μεγάλες εταιρείες E&P θα έχουν ένα πλεονέκτημα, δεδομένου ότι δεν εξαρτώνται υπερβολικά από τη χρηματοδότηση και τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες. 

Ως εκ τούτου, βλέπουμε το δυναμικό για το τεράστιο έργο ανάπτυξης του North Field Expansion του Qatargas να είναι μία από τις πρώτες εξελίξεις LNG που φτάνουν φέτος στο στάδιο FID. 

Άλλα έργα πιο κοντά στην ασιατική αγορά, όπως το Μοζαμβίκη LNG, έχουν επίσης ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να φτάσουν στο FID νωρίτερα από κάποια από τα έργα στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ», κατέληξε ο Torres-Diaz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου