Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Να πώς η σούπερ αιολική Δανία κάνει το σούπερ ξεφόρτωμα του τυχαίου/άχρηστου/επιζήμιου αιολικού ρεύματος.


Από το greeklignite.blogspot.com
Η σημερινή ανάρτηση αποτελεί συνέχεια της προχθεσινής Η σούπερ αιολική Δανία: ακόμα μια φορά αξιοπιστία ηλεκτροδότησης με αιολικά λιγότερο από 3%!, η οποία συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον και φαίνεται να συνεχίζει να κυκλοφορεί μέσω Facebook. Κάποια σχόλια βέβαια ήταν τυπικά νεοελληνικά, κάποιοι χωρίς να διαβάσουν είπαν πως "είναι προπαγάνδα του λιγνίτη", κάποιοι άλλοι επικαλέστηκαν το λήμμα της Wikipedia "Wind power in Denmark". Είναι εμφανές πως η προπαγάνδα έχει πιάσει τόπο, σε συνδυασμό με την έμφυτη τάση των νεοελλήνων να κοιτά κανείς τον τίτλο και να μη συνεχίζει..
στο περιεχόμενο, ενδεχομένως λόγω αδυναμίας κατανόησης: η 2η μόλις πρόταση στη Wikipedia λέει "In Denmark's electricity sector wind power produced the equivalent of 43.4% of Denmark's total electricity consumption in 2017". Αυτό το "the equivalent" είναι που κάνει τη διαφορά, καθώς όταν φυσά πολύ η Δανία παράγει πολύ ηλεκτρισμό, που όμως δεν ξέρει τι να τον κάνει και τον εξάγει, κυρίως σε Νορβηγία-Σουηδία.

Μια τέτοια περίπτωση βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα, που είναι στιγμιότυπο οθόνης απ' το διαχειριστή των Δανέζικων δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Energinet ακριβώς για το χθεσινό βράδυ, στις 4.2.2019. Στη Δανία φυσούσε πολύ, οι ανεμογεννήτριες γυρνούσαν, αλλά ... το ίδιο συνέβαινε και στη βόρεια Γερμανία, ακριβώς την ίδια στιγμή. Έτσι η βόρεια Γερμανία ξεφόρτωνε τυχαίο ρεύμα στη Δανία και η Δανία ξεφόρτωνε τυχαίο ρεύμα σε Νορβηγία και Σουηδία. Αν θα δείτε το πινακάκι πάνω δεξιά, λέει 

Κατανάλωση ρεύματος (ζήτηση)              4.705MW
Κεντρικά (θερμικά) εργοστάσια                1.649MW 
Εργοστάσια συμπαραγωγής Ηλ.-Θερμ.     701MW
Αιολικά                                                     4.694MW

Δηλαδή τα αιολικά παρήγαγαν σχεδόν τόση ενέργεια όση η ζήτηση της Δανίας, μόνο που ταυτόχρονα τα θερμικά εργοστάσια (με εισαγόμενο κάρβουνο) παρήγαγαν αθροιστικά 2.350MW ή το 50% των αναγκών της Δανίας! Προκειμένου να μην καταρρεύσει το Δανέζικο δίκτυο από υπερπροσφορά (να διατηρηθούν τα 50Hz λειτουργίας του δικτύου), η Δανία έκανε καθαρές εξαγωγές 2.339MW, που αντιστοιχούν στο 49,7% της ζήτησης φορτίου!



Ακριβώς την ίδια χρονική στιγμή, όπως φαίνεται στη 2η εικόνα, η Ένωση Αιολικών της Δανίας πανηγύριζε πως τα αιολικά καλύπτουν το 99,6% της κατανάλωσης! Μόνο που επειδή τα ηλεκτρόνια δεν έχουν ούτε ταυτότητα ούτε διαβατήριο, τόσο τα αιολικά όσο και τα θερμικά ηλεκτρόνια έμπαιναν ταυτόχρονα στο ίδιο δίκτυο, το οποίο έπρεπε να προστατευθεί από υπερφόρτωση με εξαγωγές στις γειτονικές χώρες. Η Δανία δεν μπορεί να κλείσει τα κεντρικά της εργοστάσια, για τον απλό λόγο ότι το τυχαίο αιολικό ρεύμα δεν μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια ηλεκτροδότησης: 2,41% αξιοπιστία στις 10/8/2018, 2,9% αξιοπιστία στις 24/1/2019, μόλις 20GWh μας λέει η εικόνα για τις 3/2/2019, συνεπώς τα κεντρικά εργοστάσια θα είναι εκεί, κι αυτό που θα φεύγει θα είναι το τυχαίο αιολικό ρεύμα σε Σουηδία-Νορβηγία, που έχουν πολλά, πάρα πολλά υδροηλεκτρικά και μπορούν πιο εύκολα να παρακολουθούν την τυχαιότητα των ριπών αιολικού ρεύματος. Ο μόνος τρόπος να τα κλείσει είναι να ενισχύσει κι άλλο τις καλωδιακές διασυνδέσεις της, ουσιαστικά να ενοποιήσει πλήρως το δίκτυό της με Γερμανία-Νορβηγία-Σουηδία και να παίρνει φορτίο βάσης, (αυτό ακριβώς που παράγουν τα θερμικά της εργοστάσια), απ' τις ξένες χώρες. Αλλά αυτό σημαίνει πλήρη ενεργειακή εξάρτηση. 



Λίγο αργότερα το βράδυ οι Δανοί πήγαν για ύπνο, η ζήτηση ρεύματος μειώθηκε και τα αιολικά "κάλυπταν" το 106,8% της ζήτησης. Στην πραγματικότητα ωστόσο απλά συνέχισαν να παράγουν ρεύμα άχρηστο για τη Δανία, καθώς τα κεντρικά εργοστάσια και τα εργοστάσια συμπαραγωγής παρήγαγαν αθροιστικά το 49,2% της ζήτησης. Οπότε οι εξαγωγές, δηλαδή το ξεφόρτωμα του τυχαίου/άχρηστου/επιζήμιου για το δίκτυο ρεύματος έφθασαν στο 56% της ζήτησης. Αυτό είναι λοιπόν το "ισοδύναμο" της ζήτησης που παράγει η σούπερ αιολική Δανία, δηλαδή το σούπερ ξεφόρτωμα. 

Όσοι ωστόσο νομίζουν πως η Ελλάδα, που έχει περίπου τη διπλάσια κατανάλωση ρεύματος απ' τη Δανία, έχει πολλά υδροηλεκτρικά ή γείτονες με πολλά υδροηλεκτρικά, για να ξεφορτώνει το τυχαίο αιολικό ρεύμα, είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι και καλά θα κάνουν να διαβάσουν περισσότερα και να ενημερωθούν. Εκτός κι αν τους περισσεύουν λεφτά για τις εντελώς άχρηστες ανεμογεννήτριες, με τις οποίες θέλουν Σύριζα-ΝΔ-Πασοκ να γεμίσουν τις βουνοκορφές μας, προκειμένου στην πραγματικότητα να ηλεκτροδοτούμαστε απ' το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο. 

Στους υπόλοιπους ωστόσο, δεν μας περισσεύουν! Έχουμε ήδη βάλει 2.828,5ΜW αιολικά, δώσαμε, ΔΕΝ χρειαζόμαστε κι άλλα, για να ρημάξουμε εντελώς τη χώρα! Υπάρχουν κι άλλες μορφές ΑΠΕ, πιο φθηνές και πιο αξιόπιστες απ' τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου