Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Πρόεδρος ΕΥΚ: Οι προκλήσεις αξιοποίησης του Φ.Α σε ΑΟΖ (ΒΙΝΤΕΟ)

Από το sigmalive.com
Συνέντευξη στο South EU Summit έδωσε η Πρόεδρος της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Τούλα Ονουφρίου. Η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (CHC) ιδρύθηκε το 2014 και σήμερα είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση, προώθηση και εκμετάλλευση όλων των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της χώρας που βρίσκονται στην κυπριακή  ΑΟΖ.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, πιστεύω, είναι πολύ ..
επιτυχημένη η προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπων με ακαδημαϊκά προσόντα, αλλά και ισχυρή διεθνή εμπειρία στον κλάδο, η οποία είναι απαραίτητη για την ίδρυση μιας εταιρείας όπως αυτή», δήλωσε.

«Η παρουσία σημαντικών παραγόντων από τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Μobil, Eni, Total, κλπ., δείχνει το επίπεδο εμπιστοσύνης όσον αφορά τη δυνητική προοπτική υδρογονανθράκων στην περιοχή», δήλωσε η Ονουφρίου, η οποία είναι επίσης καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωπληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Imperial College του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αναφορικά με τις προκλήσεις, είπε πως πρώτη και κύρια είναι η εξασφάλιση ενός σταθερού κανονιστικού περιβάλλοντος για όλη τη νέα δραστηριότητα στον τομέα των υδρογονανθράκων, «που θα στηρίξει τη βιομηχανία, που θα δημιουργήσει το επίπεδο εμπιστοσύνης που θα προσελκύσει πρόσθετους παράγοντες - φορείς εκμετάλλευσης, εταιρείες παροχής υπηρεσιών και άλλους ειδικούς που θέλουν να επενδύσουν και να εργαστούν στην Κύπρο».

«Πρέπει να επενδύσουμε ως χώρα, για την ίδρυση ενός ενεργειακού κέντρου που θα λειτουργεί ως κόμβος και ως κέντρο για την προσέλκυση τέτοιων δραστηριοτήτων», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως αυτό θα σήμαινε τη συνεργασία με τη βιομηχανία, τον ακαδημαϊκό κόσμο, την κυβέρνηση και άλλα διεθνή κέντρα αριστείας, προκειμένου να οικοδομηθεί ένας τεχνικός κόμβος γύρω από τους υδρογονάνθρακες.

Το κλειδί όλων αυτών είναι «να φέρνουμε τις χώρες μαζί, όσον αφορά την ανταλλαγή πόρων, να είμαστε προληπτικοί, να έχουμε κοινά σχέδια δράσης για ανεπιθύμητα συμβάντα που μπορεί να συμβούν και, βεβαίως, να διευκολύνουμε την ανάπτυξη της γνώσης, την έρευνα και την καινοτομία», δήλωσε η Ονουφρίου.

«Η επιλογή εξόρυξης της Αιγύπτου, όσον αφορά την εξαγωγή στην Αίγυπτο, είναι μια καλή επιλογή, με πολλούς τρόπους από την άποψη της δυνατότητας εκμετάλλευσης της υφιστάμενης υποδομής στα εργοστάσια ΥΦΑ [υγροποιημένο φυσικό αέριο] στην Αίγυπτο και ενδεχομένως υγροποίηση του φυσικού αερίου από την Κύπρο, για να βρει τον δρόμο του προς την Ευρώπη», σχολίασε η Ονουφρίου.

Η κα. Ονουφρίου πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη και εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων θα μπορούσε να υπερβεί τις όποιες διαφορές, να λύσει τις μακρόχρονες περιφερειακές εντάσεις. «Θεωρούμε αυτό ως ένα μεγάλο κίνητρο για όλες τις χώρες της περιοχής να πλησιάσουν και να ξεπεράσουν τις διαχρονικές διαφορές, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού πολιτικού ζητήματος», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου