Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Από τις 2 Μαΐου που αναλάβαμε θέση ευθύνης στο Προεδρείο του Σωματείου, θέσαμε ως πρωταρχικό στόχο μας, την ουσιαστική επαναλειτουργία του Συνδικάτου αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης που είχε χαθεί από τους εργαζόμενους απέναντι στο Σωματείο μας.

Στο σοβαρό θέμα του ξεπουλήματος των ΕΛΠΕ για εμάς, η πραγματική μάχη, ήταν μονόδρομος. Επιλέξαμε από την αρχή να αφήσουμε στην άκρη θεατρινισμούς και παχιά λόγια χαράσσοντας μία στρατηγική ουσιαστικού Αγώνα με συγκεκριμένα στάδια και επιχειρήματα, η οποία έφερε τα όποια θετικά αποτελέσματα μέχρι στιγμής αλλά και βρίσκετε σε πλήρη εξέλιξη ώστε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα βήματα που έρχονται.

Με Αποφασιστικότητα, Επιμονή και ανυποχώρητη..
στάση πετύχαμε να ρυθμίσουμε πολύ σημαντικά θέματα που άπτονταν της καθημερινότητας των εργαζομένων αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για την Ασφάλειά μας με νέες προσλήψεις σε συνδυασμό και με τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για τα νέα, σύγχρονα και Ασφαλή Οργανογράμματα.

Από τις κορυφαίες δράσεις του Συνδικάτου είναι οι συμφωνίες για το Ιατροφαρμακευτικό και Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Με μεθοδικότητα και κατάλληλη πίεση προς την Διοίκηση της Εταιρείας πετύχαμε για πρώτη φορά την αύξηση όλων των ποσών που αφορούν τις νοσοκομειακές καλύψεις, καθώς και τις περαιτέρω βελτιώσεις στο Ιατροφαρμακευτικό Συμβόλαιο με καλύτερους οικονομικούς όρους και τη δυνατόν περισσότερη Ασφάλεια για τα χρήματα των εργαζομένων στο Ασφαλιστικό μας πρόγραμμα.

Ως ιστορική για τα χρονικά του Σωματείου μας μπορεί να χαρακτηριστεί και η συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων για την μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων στην εξόρυξη και στη διύλιση του πετρελαίου. Είναι ένα όνειρο ζωής αλλά και μία επιτακτική ανάγκη για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο επιβαρυμένο είναι το περιβάλλον στο οποίο εργαζόμαστε, αλλά και πόσο έχει μειωθεί το προσδόκιμο ζωής μετά τη συνταξιοδότηση. Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα σε πρώιμο στάδιο όμως έγινε η αρχή για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς αλλά και για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Τροποποιήσαμε τον Κανονισμό Λειτουργίας του ΤΑΑΤ ώστε να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και την εξασφάλιση των συμφερόντων τους.

Στον Διοικητικό Απολογισμό η ανυπαρξία και η ανικανότητα του προηγούμενου Προεδρείου του Συνδικάτου έχει γράψει τη δική της ιστορία. Όμως το «επαναστατικό» δούλεμα προς τους εργαζόμενους έχει και τα όρια του, ας μάθουν όλοι οι συνάδελφοι ότι:

· Στον Οικονομικό Απολογισμό του 2018 τα νούμερα αποτυπώνουν την αλήθεια από μόνα τους. Παραλάβαμε ένα Ταμείο με λιγότερα από 90.000 ευρώ ενώ στο τέλος του έτους είμαστε σε θέση να παραδώσουμε στην κρίση των εργαζομένων ένα Ταμείο με περισσότερα από 120.000 ευρώ έχοντας καλύψει τα έξοδα των εκλογών που δεν υπήρχαν στον Προϋπολογισμό αλλά και το Σύνολο των εξόδων. Επίσης, ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι κατά 10.000 ευρώ θετικός, σε αντίθεση με τον κατά 10.000 ευρώ αρνητικό που κατέγραφαν αυτοί κάθε χρόνο.

· Συμπεριλάβαμε στον Οικονομικό Απολογισμό του 2018 την πληρωμή 250 ευρώ για τιμολόγιο του 2017, που αφορούσε τα 2.000 φυλλάδια που τύπωσαν για την Ιδιωτικοποίηση και για τα οποία ποτέ δεν έφεραν θέμα για την έγκριση τους στο Δ.Σ. Γεννάται βέβαια το εξής ερώτημα: “αν αυτοί τύπωναν 200.000 φυλλάδια - όπως εμείς τυπώσαμε και τους φάνηκαν ακριβά - πόσα λεφτά θα έδιναν και σε ποιου έτους απολογισμό θα τα χρέωναν;”

· Συμπεριλάβαμε στον Οικονομικό Απολογισμό του 2018, την πληρωμή των τιμολογίων για τα έξοδα του Συνεδρίου για τους Υδρογονάνθρακες (βιντεοσκόπηση – φωτογράφιση – απομαγνητοφώνηση πρακτικών συνεδρίου) που πραγματοποίησαν τον Ιούνιο του 2017. Και αυτά τα ξέχασαν;

· Συμπεριλάβαμε στα έξοδα τα αεροπορικά εισιτήρια που ξέχασαν να εγγράψουν στον προηγούμενο Οικονομικό Απολογισμό του 2017. Όσο για τα ταξίδια που αναφέρονται είναι γνωστό ότι η λειτουργία του Συνδικάτου απαιτεί ανά πάσα στιγμή την παρουσία του Προέδρου.
· Τους Πίνακες με τον Οικονομικό Απολογισμό του ΠΣΕΕΠ, του ΤΑΑΤ καθώς και τους Προϋπολογισμούς τους για το 2019, τους παραδώσαμε μια (1) ώρα πριν το Δ.Σ., κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

· Πώς είναι δυνατόν να λένε ότι το Προεδρείο αρνήθηκε να τους παραδώσει τα οικονομικά στοιχεία του Σωματείου όταν οι ίδιοι παραδέχθηκαν ότι τα παρέλαβαν αμέσως μετά το τέλος του Δ.Σ.; Ας πουν στους εργαζόμενους πόση ώρα κράτησε ο “σύντομος” έλεγχος που επικαλούνται και ας πουν ποιος τους εμπόδισε να κρατήσει περισσότερο; 

· Το Διυλιστήριο στις ΒΕΘ δεν είχε τα ίδια προβλήματα και τον ίδιο φόρτο εργασίας όταν κάποια μέλη της παράταξής τους απολάμβαναν εξήντα δυο (62) μέρες συνδικαλιστική άδεια μέσα σε τέσσερις (4) μήνες ή το τότε ψύχος που επικρατούσε στις εγκαταστάσεις δεν τους επηρέαζε;

· Μας κατηγορούν για το έκτακτο bonus ότι “…κοστολογήσαμε πολύ φθηνά την συνείδηση των συναδέλφων…” Τότε γιατί όταν ενημερώθηκαν στο Δ.Σ. ότι ζητήσαμε αυτό το bonus έσπευσαν να μας ενημερώσουν πως το διεκδίκησε και ο συνάδελφος Παπακωνσταντίνου;  Προφανώς κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια όταν το πράξαμε εμείς ήταν για να έχουμε ένα μέσο εκβιασμού των συναδέλφων, ενώ όταν το κάνουν αυτοί είναι επανάσταση… 

Όμως, η αλήθεια που επικαλούνται οι “σφυριλατημένοι” συνάδελφοι του Δ.Σ. είναι ότι εμείς τον Οικονομικό Απολογισμό τον αποτυπώσαμε ακριβώς και όχι στο περίπου όπως αυτοί πράττανε. 

Βιάστηκαν να κρίνουν την Συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων και ακόμα περισσότερο να μας κατηγορήσουν για τα νομικά έξοδα που προβλέπονται για αυτή την ιστορική προσπάθεια. Μετά το Δελτίο Τύπου του ΠΣΕΕΠ, όπου πιστεύουμε ότι κάθε άπιστος Θωμάς πείστηκε, ακόμα δεν έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για μία μελέτη, η οποία για να έχει την επιστημονική τεκμηρίωση που απαιτείται, θα έπρεπε να προέρχεται από έναν έμπειρο αλλά και γνώστη των Διεθνών Όρων και Κανόνων Νομικό; Πιστεύουν άραγε, ότι όλη αυτή η τεράστια προσπάθεια θα έπρεπε να ξεκινήσει από ένα έντυπο το οποίο θα είχε συντάξει κάποιος συνδικαλιστικός φωστήρας όπως είναι αυτοί; Εμείς δυστυχώς δεν διαθέτουμε τέτοιους στις τάξεις μας...  

Πόσο υποκριτές και Φαρισαίοι μπορεί να είναι τελικά όταν απαξιώνουν την συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων, ενώ δήθεν αγωνιούσαν για τις επαγγελματικές ασθένειες του κλάδου μας. Τι τις θέλανε; Μόνο για μαθαίνουμε από τι θα πεθάνουμε; 

Αυτού του είδους ο συνδικαλισμός το πρώτο που κάνει είναι να απαξιώνει τους ίδιους τους εργαζόμενους τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί. Αυτός είναι ο συνδικαλισμός της εύκολης κριτικής και της αποποίησης κάθε ευθύνης. Είναι ο συνδικαλισμός που δεν πρόσφερε τίποτα στο παρελθόν και δεν μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερο στο μέλλον.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι, 

Στις 21 & 22 Ιανουαρίου καλούμαστε όλοι εμείς οι εργαζόμενοι να συμμετέχουμε μαζικά με τον πιο δημοκρατικό τρόπο ψηφίζοντας για τα πεπραγμένα του Διοικητικού & Οικονομικού Απολογισμού όπως και την δράση του Συνδικάτου για το 2018.

Το διακύβευμα αυτού του Απολογισμού είναι αν θέλουμε την εμπιστοσύνη απέναντι στο ψέμα, την δράση απέναντι στην αδράνεια, την αποφασιστικότητα απέναντι στην απάθεια, τις λύσεις απέναντι στις δικαιολογίες και τέλος το συνολικό όφελος απέναντι στο προσωπικό συμφέρον.

Εμείς δεσμευόμαστε να παλεύουμε καθημερινά να επαναφέρουμε το Σωματείο μας εκεί που του αρμόζει, συνεχίζοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου σας καλούμε να υπερψηφίσετε τον Διοικητικό & Οικονομικό Απολογισμού του 2018 και τον Προϋπολογισμό ΠΣΕΕΠ & ΤΑΑΤ του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου