Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Absurdität, Energiewende absurd, Irrsinn in Irsching: ο παραλογισμός αφαιμάζει συστηματικά τους καταναλωτές.


Από το greeklignite.blogspot.com
Τον Απρίλη 2015 έγραψα πρώτη φορά για τα δυο νεότατα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στο Irsching της Βαυαρίας. Η μονάδα 4 (Ulrich Hartmann), ισχύος 561MW, μπήκε σε λειτουργία τον Ιούλιο 2011 και είναι το καμάρι της Ε.ΟΝ, πλέον της θυγατρικής Uniper, καθώς πρόκειται για τη μονάδα συνδυασμένου κύκλου με τον υψηλότερο συντελεστή απόδοσης στον κόσμο, 60,4%. Έχει έναν απ' τους πιο μοντέρνους και μεγάλους στροβίλους, το καμάρι της Siemens, το SGT5-8000H. Η μονάδα 5 μπήκε σε λειτουργία..
το Μάρτιο 2010 και είναι μονάδα συνδυασμένου κύκλου ισχύος 845MW, με πολύ υψηλό συντελεστή απόδοσης 59,7%. Αυτά τα δυο εργοστάσια έπεσαν θύματα της ανοησίας της Energiewende κι έκλεισαν την άνοιξη του 2016, καθώς δεν μπορούσαν να συναγωνιστούν στην αγορά την αγρίως επιδοτούμενη ενέργεια των ΑΠΕ, τη φθηνή ενέργεια από λιθάνθρακα και τις εισαγωγές απ' τα γύρω πυρηνικά. Φυσικά ο λιγνίτης είναι εκτός συναγωνισμού στη Γερμανία, δίνει τη μακράν φθηνότερη ενέργεια για φορτίο βάσης.

Όταν το Δεκέμβριο 2007 ξεκίνησαν οι δοκιμές λειτουργίας του στροβίλου της μονάδας 4, τόσο ο εκπρόσωπος της Siemens όσο κι ο εκπρόσωπος της Ε.ΟΝ τόνισαν πως η νέα μονάδα στο Irsching γίνεται για να παρέχει "καθαρή" ενέργεια, με λιγότερες εκπομπές CO2, με σκοπό την αντιμετώπιση της "κλιματικής αλλαγής". Και, λόγω της "μεγάλης προσπάθειας" για την αντιμετώπιση της "κλιματικής αλλαγής", οδήγησαν σε κλείσιμο τις υπερσύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου προκειμένου να δουλεύουν τις λιθανθρακικές, επειδή ήταν φθηνότερες!

Οι δυο νεότατες μονάδες παρέμειναν έκτοτε σε ψυχρή εφεδρεία, αλλά τα αιολικά συνέχισαν ν' αποσταθεροποιούν το δίκτυο. Αποτέλεσμα; Ο διαχειριστής δικτύου Tennet ...
ανέθεσε πρόσφατα στη Uniper να κατασκευάσει στο Irsching μέχρι τον Οκτώβριο 2022 ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου, ισχύος 300MW, το οποίο δεν θα πουλά ενέργεια στο δίκτυο, θα χρησιμεύει μόνο για υπηρεσίες εξισορρόπησης, να μπαίνει γρήγορα στο σύστημα για να καλύπτει τις αστοχίες των αιολικών. "Verstehen kann man das nur vor dem Hintergrund der fehlgeleiteten deutschen Energiewende.-Κάποιος μπορεί να το κατανοήσει αυτό μόνο στο πλαίσιο της λανθασμένης γερμανικής ενεργειακής μετάβασης," γράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. 

Το εργοστάσιο στο Irsching είναι ένα απ' τα 4 που θα κατασκευαστούν σε διάφορες περιοχές. Συνολικά 1200MW συμβολαιοποιήθηκαν πρόσφατα απ' τους διαχειριστές δικτύων, μέρος των 2000MW που είχε ζητήσει επειγόντως πριν δυο χρόνια η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων, η Bundenetzagentur.

Μόνο που τζάμπα γεύμα δεν υπάρχει, οι καταναλωτές επιβαρύνονται τελικά, τόσο για τα δυο κλειστά εργοστάσια όσο και για το 3ο, που θέλουν τώρα να κατασκευάσουν. Αυτός είναι ο παραλογισμός της Energiewende, δημιουργεί ανάγκες για επενδύσεις σε άχρηστες εγκαταστάσεις, απαξιώνοντας άλλες, ενεργειακά και οικονομικά πιο αποτελεσματικές. "Energiewende absurd" (παράλογο της ενεργειακής μετάβασης) και "Irrsinn in Irsching" (παραφροσύνη στο Ίρσινγκ) είναι οι χαρακτηρισμοί της Handelsblatt, "Absurdität mit System" (παραλογισμός με το σύστημα) γράφει η Neue Zürcher Zeitung, αλλά δεν είναι μόνο αυτά, μπορείτε πλέον να κάνετε αναζήτηση για "Energiewende absurd" και να δείτε πως ο όρος έχει μπει για τα καλά στη ζωή των Γερμανών εδώ και χρόνια. 

Εάν ο παραλογισμός παρέμενε στα στενά όρια των Γερμανικών συνόρων ουδόλως θα μας ενοχλούσε. Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως οι Γερμανοί ανέκαθεν κάνουν συστηματική εξαγωγή των εσωτερικών τους προβλημάτων σ' αυτό που θεωρούν ζωτικό τους χώρο, στην υπόλοιπη Ευρώπη. Έχοντας μαζέψει τεράστια κεφάλαια, απομυζώντας τον Ευρωπαϊκό νότο, επιβάλλουν πλέον την παραφροσύνη και στις υπόλοιπες χώρες, προκειμένου να εξάγουν αυτοί ανεμογεννήτριες. Ήδη έχουμε πληρώσει στα χρόνια των μνημονίων 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ για σχεδόν 3000MW αιολικά και 2500MW Φ/Β, αλλά τώρα με τις παγωνιές περιμένουμε απ' τον υπό απόσυρση ΑΗΣ Καρδιάς να μας δώσει ρεύμα. Κι ο Σύριζα μας ζητά κι άλλα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στα αμέσως επόμενα χρόνια, για τα ίδια άχρηστα στις παγωνιές συστήματα.

Με 17 δισεκατομμύρια ευρώ θα είχαμε ξαναστήσει απ' την αρχή όλο το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με αξιόπιστες πηγές και θα μας είχαν περισσέψει και χρήματα για νοσοκομεία, για τα σχολεία, για τις συντάξεις. Και δεν έχει ένας πολιτικός την τσίπα να παραιτηθεί γι' αυτό το φιάσκο! Και συνεχίζουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας, αφαιρώντας απ' τις τσέπες μας λεφτά για να τα στέλνουν έξω!



Για να μην ξεχνιόμαστε, στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2013-2020 ο ΑΔΜΗΕ το έχει γράψει στη σελ. 50 ξεκάθαρα και το βλέπετε πιο πάνω: η μεγάλη διείσδυση στοχαστικών ΑΠΕ θα απαιτήσει "ευέλικτες" μονάδες, σαν κι αυτές που τρέχουν τώρα να κάνουν στη Γερμανία, κι αυτές που έγιναν μετά το 2004 ΔΕΝ είναι ευέλικτες, άρα θα πρέπει να ξηλωθούμε για να γίνουμε ευέλικτοι. Εκτός κι αν ξηλώσουμε όλους αυτούς που μας δουλεύουν ξεδιάντροπα, λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου