Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Δεύτερη ευκαιρία στην ΕΛΦΕ από ΔΕΗ - Νέα σύμβαση και απειλή ότι αν δεν τηρηθεί θα προβεί σε άρση εκπροσώπησης

Από το energypress.gr
Σε διακανονισμό με την εταιρεία ελληνικών λιπασμάτων (ELFE) για τα χρέη της (κοντά στα 20 εκατ), προς τη ΔΕΗ, φιλοδοξεί να έρθει η τελευταία. Στη πράξη, ακολουθώντας το μοντέλο ΛΑΡΚΟ, η ΔΕΗ επιδιώκει να αναγκάσει την ELFE να συνάψει μαζί της νέα σύμβαση, και μόνο αν αυτή δεν τηρηθεί, τότε θα προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης.

Δίνει δηλαδή στα λιπάσματα μια ακόμη ευκαιρία, μέσω μιας νέας σύμβασης, την οποία παραμένει άγνωστο αν αυτά θα τη τηρήσουν. Το χθεσινό Δ.Σ της ΔΕΗ, ενέκρινε ..
τη ρύθμιση της οφειλής της ELFE, επισημαίνοντας ότι το “φέσι” προέρχεται από δύο πελάτες (ELFE, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης), που στην ουσία όμως είναι ένας.

Είχε προηγηθεί η δικαίωση της ΔΕΗ από δικαστήριο, που της έδωσε τη δυνατότητα να κόψει το ρεύμα στην ELFE, με συνέπεια η τελευταία να προσέλθει στο τραπέζι με προτάσεις για συμβιβασμό. Από πλευράς ΔΕΗ, αφού αρχικά απέρριψε τις προτάσεις της πλευράς Λαυρεντιάδη, κατέθεσε τις δικές της, και τώρα τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό.

Τα παραπάνω αναμένεται να δώσουν τέλος στον ιδιότυπο τρόπο πληρωμής, που είχε επιβάλει δικαστήριο της Καβάλας στη ΔΕΗ από τον Αύγουστο του 2017, δηλαδή να συνεχίσει προμηθεύει την ELFE με ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά να πληρώνεται όχι από την ίδια, παρά μέσω ενός από τα πολλά παρένθετα σχήματα που είχε δημιουργήσει ο όμιλος Λαυρεντιάδη, τη "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης".

Προ αρκετών μηνών, το δικαστήριο δικαίωσε την ELFE (απόφαση 306/2017), καθώς αυτή κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα, και η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να πληρώνεται από τη "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης", ένα από τα πολλά παρένθετα σχήματα του οικοδομήματος Λαυρεντιάδη. Στη δίκη είχαν παρέμβει υπέρ της ELFE εκτός από τη "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης", και η επίσης "εξωτική" εταιρεία PFIC LTD.

Στη πράξη, μετά απ’ όσα έχουν συμβεί, παρά τις δικαστικές αγωγές, και πέρα από τις πολιτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το θέμα, η ELFE και τα παρένθετα σχήματα του ομίλου, συνεχίζουν να λειτουργούν ανενόχλητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου