Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΛΠΕ: Ολοκληρώθηκαν τα site visits των επενδυτών - Το Νοέμβριο οι δεσμευτικές προσφορές για το 50,1%

Από το energypress.gr
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσδιοριστεί τελικώς η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ. Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις των εκπροσώπων των δύο ενδιαφερόμενων επενδυτών (Vitol, Glencore) στις εγκαταστάσεις του ομίλου και προχωρά κανονικά το due diligence. 

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της κατάρτισης του συμφώνου αγοραπωλησίας, έχουν παραδοθεί τα βασικά κείμενα του SPA και εξετάζονται όλα ..
τα εκκρεμή ζητήματα που έχουν σχέση με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Και όπως ξεκαθαρίζουν σχετικά αρμόδιες πηγές, στο πλαίσιο της διαδικασίας των μη δεσμευτικών προσφορών και στις διευκρινιστικές ερωτήσεις που είχαν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους, οι συμμετέχοντες είχαν ενημερωθεί για το ενδεχόμενο μαζί με την εξαγορά του 50,1% να κληθούν να υποβάλουν δημόσια προσφορά και για τις μετοχές των μετόχων μειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γνωμοδότησε ότι βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα πρέπει, όποιος πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό για την απόκτηση του 50,1% από τους βασικούς μετόχους, να υποβάλει δημόσια προσφορά και για το υπόλοιπο 20% του μετοχικού κεφαλαίου που θα παραμείνει στο free float. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς περιπλέκει την εξέλιξη του διαγωνισμού καθώς αυξάνει το συνολικό κόστος για την εξαγορά του ομίλου. 

Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ερώτημα που έχει ανακύψει είναι εάν μετά τη γνωμοδότηση της ΕΚ, μπορεί να υπονομευτεί η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού. Από την πλευρά των πωλητών (ΤΑΙΠΕΔ) εκφράζεται αισιοδοξία, ωστόσο η απάντηση στο ερώτημα μπορεί να δοθεί μόνο στην πράξη. Και βέβαια στο ενδεχόμενο που τελικά ο διαγωνισμός δεν ολοκληρωθεί, τότε η επόμενη ημέρα επαναφέρει στο προσκήνιο όλα τα σενάρια, ακόμη και της επαναδιαπραγμάτευσης συνολικά της αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ.

Μάλιστα, η όποια νέα συζήτηση θα πραγματοποιηθεί υπό το φως των νέων δεδομένων  τόσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας όσο και για την εξέλιξη των εσόδων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Τέλος αξίζει να αναφερθεί  ότι στο κείμενο της προηγούμενης συμφωνίας με τους δανειστές, για την περίπτωση των ΕΛΠΕ προβλεπόταν πώληση του 35% που ανήκει στο Δημόσιο ή εναλλακτική μέθοδος για ισοδύναμο οικονομικό αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου