Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Στον Αστερισμό των $ 80 το Αργό Καθώς η Παγκόσμια Ζήτηση Ξεπέρασε τα 100 Εκατ. Βαρέλια την Ημέρα εν Μέσω Περιορισμένης Παραγωγής

Από το energia.gr
Συναγερμός έχει κτυπήσει στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς η τιμή του αργού ξεπέρασε τα $ 80 το βαρέλι την περασμένη Παρασκευή, ενδοσυνεδριακά στο ICE του Λονδίνου για τα μηνιαία συμβόλαια ποικιλίας Brent,του διεθνούς benchmark, με τις πληροφορίες από την Τεχεράνη να κάνουν λόγο για διαρκώς..
μειούμενες εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ενώ η παραγωγή από τις χώρες του OPEC και εκτός εμφανίζει σημεία στασιμότητας.



Πορεία της τιμής του αργού Brent στο ICE του Λονδίνου


Ως γνωστό, η κυβέρνηση Τράμπ τις τελευταίες εβδομάδες έχει αποδυθεί σε μία τεράστια προσπάθεια, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να πειθαναγκάσει αγοραστές αργού ανά τον κόσμο να σταματήσουν πλήρως από το να εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν, ως μέρος των κυρώσεων που έχει ανακοινώσει και έχουν ως στόχο να γονατίσουν οικονομικά την Τεχεράνη. Όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει το State Department, απώτερος στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης παραμένει ο πλήρης αποκλεισμός του Ιράν από τη δυνατότητα να πραγματοποιεί εξαγωγές αργού. Από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία (γνωστή ως JCPOA) για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, τον περασμένο Μάιο, η Ουάσινγκτον έχει κηρύξει έναν ανήκουστο διπλωματικό και οικονομικό πόλεμο κατά του Ιράν, κατηγορώντας το ανοικτά ότι υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ότι είναι υπεύθυνο για την τρομοκρατία στην περιοχή! Κατηγορίες τις οποίες αποκρούει απερίφραστα η Τεχεράνη και ασφαλώς δεν ευσταθούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο, για όποιον έχει την ελάχιστη γνώση για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Όμως το πρεσάρισμα της Ουάσινγκτον φαίνεται ότι έχει αποτελέσματα, καθώς η μία μετά την άλλη οι πετρελαϊκές εταιρείες, κυρίως διυλιστήρια, που εισάγουν αργό από το Ιράν έχουν αρχίσει να μειώνουν ή και να ακυρώνουν τις προμήθειές τους, όσο πλησιάζει η ημερομηνία επιβολής των κυρώσεων στις αρχές Νοεμβρίου. Ήδη η Νότιος Κορέα και η Γαλλία έχουν σταματήσει κάθε εισαγωγή, ενώ η Ινδία και η Κίνα, από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού αργού, έχουν μειώσει αισθητά τις ποσότητες που εισάγουν. Αυτό έχει ως ορατό αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών, οι οποίες, βάσει τελευταίων στοιχείων της NIOC, της κρατικής εταιρείας πετρελαίων του Ιράν, μέχρι πρόσφατα αντιστοιχούσαν στα 2/3 της παραγωγής, η οποία και είχε φθάσει τα 3,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όπως μας πληροφορούν αναλυτές του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του ΙΕΑ, στην έδρα του στο Παρίσι, οι ιρανικές εξαγωγές αργού, βάσει στοιχειών του περασμένου Αυγούστου, έχουν πέσει κάτω από τα 2,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το οποίο σημαίνει ότι η Τεχεράνη έχει ήδη απολέσει πωλήσεις της τάξης των 500.000 βαρελιών την ημέρα από τον περασμένο Μάιο, όταν έγιναν γνωστές οι εχθρικές προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ.


Εξαγωγές αργού και παραγώγων από το Ιράν


Να σημειώσουμε ότι, όταν το 2012 επεβλήθησαν πολύ πιο ήπιες κυρώσεις κατά του Ιράν από την κυβέρνηση Ομπάμα, αφού του επέτρεπαν εξαγωγές μεταξύ 1,0 με 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα, η οικονομία του οδηγήθηκε τάχιστα σε βαθιά ύφεση και σε εκτενείς κοινωνικές αντιδράσεις. Κάτι που τελικά οδήγησε το θεοκρατικό καθεστώς να διαπραγματευθεί με τη Δύση μία συνολική συμφωνία  για τον έλεγχο του πυρηνικού του προγράμματος.

Ενδεικτικό της διαρκώς δυσμενέστερης κατάστασης για τις ιρανικές εξαγωγές αργού είναι η πληροφορία, προερχόμενη από μεγάλη εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών, ότι κατά τις τελευταίες 10 ημέρες, το Ιράν έχει αρχίσει να φορτώνει μεγάλες ποσότητες αργού, περί τα 2 εκατ. βαρέλια, σε μεγάλα τάνκερς (VLCC) τα οποία μετά τη φόρτωσή τους στο τέρμιναλ του Kharg Island και την παράκαμψη των στενών του Ορμούζ, απενεργοποιούν το μηχανισμό tracking, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από δορυφόρους. Όπως μας πληροφορούν ναυτιλιακοί παράγοντες με άμεση γνώση του θέματος, το Ιράν αυτή την περίοδο προσπαθεί να εξάγει όσο μεγαλύτερες αδήλωτες ποσότητες μπορεί σε ενεργούς πελάτες του, σε Ευρώπη και Ασία, σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει όσο διάστημα μπορεί πριν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία ξεκινήσουν τις νηοψίες στον Περσικό Κόλπο και η όλη περιοχή μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Δυστυχώς, όμως, για τη διεθνή αγορά πετρελαίου, η έλλειψη που θα υπάρξει σύντομα από το ιρανικό πετρέλαιο τη φέρνει αντιμέτωπη με μία πραγματικά δύσκολη συγκυρία, αφού την ίδια περίοδο παρατηρείται κάμψη, έστω οριακή, στην παραγωγή από μεγάλους πετρελαιοπαραγωγούς, όπως η Βραζιλία, η Βόρειος Θάλασσα και ασφαλώς η Βενεζουέλα, της οποίας η παραγωγή διαρκώς βαίνει μειούμενη. Την ίδια στιγμή, η παγκόσμιος ζήτηση καλπάζει, αφού βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων του ΙΕΑ, αυτή τρέχει κατά μέσο όρο με +1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2018, με εκτίμηση ότι θα ξεπεράσει τα +1,47 εκατ. βαρέλια το 2019, και με την προοπτική να ξεπεράσει συνολικά τα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ένα από κάθε άποψη ιστορικά υψηλό ρεκόρ και ορόσημο στην διαμόρφωση της σύγχρονης αγοράς πετρελαίου.


Η δε σημαντική αμερικανική παραγωγή αργού που έχει φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ σχεδόν στα 15,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως, υποστηριζόμενη κυρίως από τα πεδία σχιστολιθικού πετρελαίου του Permian, έχει μέχρι στιγμής καλύψει τις αυξανόμενες εγχώριες ανάγκες, αφήνοντας μικρά περιθώρια για εξαγωγές, αφού ως γνωστό οι ΗΠΑ παραμένουν μια καθαρά πετρελαιοεισαγωγική χώρα, με εισαγωγές που ξεπερνούν τα 5,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Καθοριστικό ρόλο στη δεδομένη χρονική συγκυρία έρχεται να παίξει και η απόφαση του OPEC, κατά τη διάρκεια έκτακτης χθεσινής συνάντησης των μελών του στο Αλγέρι -στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ρωσικής κυβέρνησης, η οποία ως γνωστό εδώ και δύο χρόνια συμπορεύεται με την Σαουδική Αραβία, τον ντε φάκτο αρχηγό του καρτέλ- να μην προχωρήσει σε περεταίρω αύξηση της παραγωγής, αψηφώντας ανοικτά με αυτόν τον τρόπο τα κελεύσματα του προέδρου Τραμπ για αύξηση της παραγωγής. Είναι γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επείγεται για μείωση των τιμών, που πλήττουν την τσέπη του Αμερικανού καταναλωτή, εν όψει των επερχόμενων εκλογών mid term τον ερχόμενο Νοέμβριο. Βέβαια, θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον Τραμπ και τους συνεργάτες του ότι η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές δε διαμορφώνεται από ένα νεύμα του για αύξηση ή μη της παραγωγής, αφού υπεισέρχονται δεκάδες άλλοι -γνωστοί και μη- παράγοντες.

Ως αποτέλεσμα της παρατηρούμενης πλέον στενότητας στην προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς και μιας κλιμακούμενης αβεβαιότητας σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο, οι τιμές του αργού συνεχίζουν ακάθεκτες την ανοδική τους πορεία, με το Brent να διαπραγματεύεται πλέον σταθερά άνω των $ 80 το βαρέλι. Σήμερα το πρωί το μηνιαίο συμβόλαιο του Brent άλλαζε χέρια στα $ 80,40 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου για παραδόσεις Νοεμβρίου και το αμερικανικό WTI πωλείτο στα $ 72 στο NYMEX της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου