Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

WSJ: Γιατί ο βρετανικός πετρελαϊκός κλάδος έχει ανοσία στο Brexit

Από το naftemporiki.gr
Ο νορβηγικός πετρελαϊκός κολοσσός Elinor (πρώην Statoil) κάνει κάτι που ελάχιστες εταιρείες έχουν τολμήσει ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Επενδύει στη Βρετανία, όπου και έχει άκρως φιλόδοξα σχέδια, και προσλαμβάνει εκατοντάδες ανά τη χώρα. 

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η WSJ τον τελευταίο χρόνο η BP, η Total και η Royal Dutch Shell έχουν επίσης δόσει την έγκρισή τους σε μακροπρόθεσμου ορίζοντα project στη χώρα, παρά την αβεβαιότητα για τη μορφή, που θα λάβει..
το Brexit. O άλλοτε παγιδευμένος σε στασιμότητα πετρελαϊκός κλαδός αποδεικνύεται ανθεκτικός στους κινδύνους της εξόδου. 

Σύμφωνα με την ένωση Oil & Gas UK οι επιχειρήσεις του κλάδου σχεδιάζουν να δαπανήσουν περί τα 4 δισ. δολάρια προκειμένου να αναπτύξουν νέα project, που ανακοίνωσαν από τις αρχές του έτους. Σε αυτό συμβάλλει η μεγάλη πτώση στο κόστς λειτουργίας, αλλά και οι πωλήσεις ενεργητικού σε τιμές ευκαιρίες μετά την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014. Δώδεκα νέα έργα έχουν λάβει έγκριση φέτος, έναντι μόλις δύο το 2017. 

Στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας το λειτουργικό κόστος έχει μειωθεί στο μισό, ενώ η παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 20% από το 2014, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Oil & Gas U.K. Τα δεδομένα αυτά προσελκύουν νέες επενδύσεις και νέους παίχτες στην αγορά, πολλοί από τους οποίους βλέπουν τον κλάδο- που συναλλάσσεται σε δολάρια και όχι σε στερλίνες- να εμφανίζει ανοσία στο Brexit. 

Το ίδιο φαίνεται να πιστεύουν και οι επενδυτές. Έτσι ενώ ο FTSE 250 ,που αποτελείται κυρίως από τοπικές επιχειρήσεις, έχει υποχωρήσει περίπου 15% φέτος, η αγγλο- ολλανδική Royal Dutch Shell βλέπει τη μετοχή της εν πολλοίς σταθερή, ενώ και η βρετανική BP παρουσιάζει απώλειες μόνο 5%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου