Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Τι Έσοδα Προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2019 από τις Αποκρατικοποιήσεις στην Ενέργεια

Από το energia.gr
Κατατέθηκε, χθες, στη Βουλή ο προϋπολογισμός, ο οποίος προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2019. Παράλληλα, το υπερπλεόνασμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 885 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις στον προϋπολογισμό γίνεται αναφορά για έσοδα της τάξης του 1,53 δισ. Από αυτά τα 350,6 εκατ. ευρώ αποτελούν τα προσδοκώμενα έσοδα από διαγωνισμούς στους οποίους έχουν υποβληθεί..
δεσμευτικές προσφορές,  ενώ στο 1,180 δισ. ευρώ εκτιμώνται τα έσοδα από διαγωνισμούς έργων, οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019. Για το επόμενο έτος προβλέπονται έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις σε Ελληνικά Πετρέλαια και ΔΕΠΑ, που μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις σε ΕΥΔΑΠ,ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΑΙΑ, μαρίνες, φθάνουν το 1,117 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί πως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις συνολικά, μαζί με τις εκτιμήσεις για τις εισπράξεις έως το τέλος της χρονιάς ανέρχονται σε 2.152 δισ. ευρώ. Στα έσοδα αυτά περιλαμβάνεται και το ποσό των 251 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Υπενθυμίζεται πως το 2018 ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, ενώ σε εξέλιξη είναι η πώληση του 50,1% των μετοχών της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Άρη Ξενόφου η κατάθεση των τελικών οικονομικών προτάσεων για τα ΕΛΠΕ αναμένεται να καταβληθούν μέχρι τέλος του έτους. Επιπλέον, το 2018 έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση του 50,1% της ΔΕΠΑ εμπορίας και του 14% της ΔΕΠΑ υποδομών, που προέκυψαν από τη συμφωνία για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ. Στο μεταξύ εγκρίθηκε χθες από την ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού η συμφωνία εξαγοράς του 49% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες σε σχέση με την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας παράτασης, εάν ζητηθεί από τους επενδυτές. Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εξαρτηθεί από τη χορήγηση κινήτρων που θα τους δοθούν, τα οποία θα αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος των τιμών των δικαιωμάτων των ρύπων. Πάντως, η Κομισιόν σε έκθεσή της αναφέρει πως εντός του 2019 αναμένεται να κλείσει η συγκεκριμένη δέσμευση, επισημαίνοντας πως οι επενδυτές θα πρέπει να συμμορφωθούν με τους κανόνες διαχωρισμού και οι μονάδες που θα εκμεταλλεύονται να είναι πλήρως ανεξάρτητες από τη ΔΕΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου