Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ


Από το kladikoenergeias.wordpress.com
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μετά από τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την «έξοδο από τα μνημόνια» και το «φως στην άκρη του τούνελ», η εργατική τάξη πρέπει να απαντήσει στο κύριο ερώτημα: μπορεί η καπιταλιστική ανάπτυξη να είναι προς όφελος των εργαζομένων; Η απάντηση είναι ΟΧΙ, και η κυβερνητική πολιτική το επιβεβαιώνει απόλυτα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αφήσει ..
ανέπαφους τους 700 και πλέον μνημονιακούς νόμους, έχει προχωρήσει σε απανωτές μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 3 χρόνια, ενώ είναι δεσμευμένη για νέα αντιλαϊκά μέτρα, αφού η εποπτεία είναι εδώ για τις επόμενες δεκαετίες. Η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν κρύβεται από τα τερτίπια που κάνει, να καταθέσει δυο διαφορετικούς προϋπολογισμούς, εκ των οποίων ο ένας προβλέπει τη μείωση των συντάξεων, ενώ ο άλλος τις κρατάει «ανέπαφες», πετσοκόβοντας όμως ταυτόχρονα άλλα κονδύλια κοινωνικής πολιτικής! Ας αναλογιστούμε ότι μόνο η μείωση του αφορολόγητου το 2020 θα μειώσει το εισόδημα των εργαζομένων κατά 600 € το χρόνο.

Κανείς να μην πιστέψει τα ψέματα και τις απάτες της κυβέρνησης!

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει τσεκουρωμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία για το κεφάλαιο.

Πανηγυρίζει επειδή με το νόμο Αχτσιόγλου – Βρούτση θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό με υπουργική απόφαση, που θα λαμβάνει υπόψη της την ανταγωνιστικότητα και τις αντοχές της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παρακάμπτοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πανηγυρίζει επειδή 6 στις 10 νέες προσλήψεις είναι ημιαπασχόλησης και ορισμένου χρόνου.

Στον τομέα της ενέργειας η ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων προχωράει. Στη ΔΕΗ, στο ΔΕΣΦΑ, στη ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, η κυβέρνηση πασχίζει να ικανοποιήσει την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου για την ολοκληρωτική απελευθέρωση της ενέργειας, ώστε να του εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας, ευνοϊκό έδαφος επενδύσεων, αφού έχει ήδη δημιουργήσει και τις σχετικές προϋποθέσεις  με όλα τα αντεργατικά μέτρα που έχει ψηφίσει. Ακόμα, δεν είναι τυχαία η χρονική στιγμή που προχώρησε και η υπογραφή σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μεγάλους διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς, ξεκαθαρίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έχει το ελληνικό κράτος πρόσβαση σε αυτά! Μπλέκουν τη χώρα μας έτσι πιο βαθιά στο παιχνίδι του ελέγχου των πηγών ενέργειας, στις αντιπαραθέσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με κίνδυνο να εμπλακούμε σε «θερμά επεισόδια» ή ακόμα και πόλεμο.

Στη ΔΕΗ το κυνήγι των οφειλετών μεγαλώνει, με απειλές για διακοπή ρεύματος σε νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην πανάκριβη τιμή του ρεύματος. Η ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για εκείνη η είσπραξη από τα νοικοκυριά, προχωράει στην εξαγορά εταιρείας στην ΠΓΔΜ, παίζοντας ενεργό ρόλο στις γεωπολιτικές κινήσεις στα Βαλκάνια. Ταυτόχρονα φέρεται να σχεδιάζει 6000 απολύσεις εργαζομένων το επόμενο διάστημα.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Πρέπει να σπάσει η αναμονή, να παρακάμψουμε τις φωνές που λένε «ας περιμένουμε, να δούμε πως θα πάνε τα πράγματα». Μόνο η δική μας πάλη, η αγωνιστική δράση, η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, η κοινωνική συμμαχία, μπορεί να ανατρέψει τις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές, για να μπουν οι δικές μας ανάγκες μπροστά!

Χρειάζεται απάντηση με απεργιακή κινητοποίηση, μαζί με τα δεκάδες εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία που έχουν πάρει απόφαση για απεργία στις 8 Νοέμβρη. Χρειάζεται να μπει στην άκρη ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που δεν θέλει με τίποτα να διαταραχτεί «η ομαλότητα» που τόσο ανάγκη έχει η εργοδοσία. Για αυτούς δουλεύουν! Αυτούς υπηρετούν! Η δική τους όμως «ομαλότητα», σημαίνει ότι ανενόχλητοι θα συνεχίζουν το χτύπημα στη ζωή και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε:

Καμία ιδιωτικοποίηση στον κλάδο της Ενέργειας – αποκλειστικά δημόσιος κρατικός φορέας ενέργειας με τις επιχειρήσεις να λειτουργούν προς όφελος του λαού.
Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση των εργολαβιών.
Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου – Βρούτση που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Επαναφορά των ΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751€. Αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές.
Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις!
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
Απαιτούμε, εδώ και τώρα, υποδομές αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης για να μην πνιγόμαστε με την πρώτη βροχή, να μην καιγόμαστε το καλοκαίρι.
Καμιά εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου