Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ αναμένονται στον χώρο της ενέργειας έως το 2030

Από το bankingnews.gr
Επενδύσεις ύψους 32 δισ. ευρώ αναμένονται στο χώρο της ενέργειας έως το 2030, χωρίς να συνυπολογίζονται στο μέγεθος αυτό οι επενδύσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος μιλώντας σήμερα (16/10) σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα.

Τα μεγέθη όπως ανέφερε ο κ. Βερροιόπουλος θα περιγράφονται..
αναλυτικά στον ενεργειακό σχεδιασμό για την περίοδο 2020 - 2030 που αναμένεται σύντομα, μέσα στο μήνα, να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. 

Για τους τομείς έρευνας - τεχνολογίας και καινοτομίας που αποτελούν επίσης παράμετρο του ενεργειακού σχεδιασμού οι στόχοι που έχουν τεθεί είναι η εξεύρεση λύσεων στους τομείς: εξοικονόμηση ενέργειας, απεξάρτηση από τον άνθρακα, ψηφιοποίηση των δικτύων και έξυπνα δίκτυα, καινοτόμες τεχνολογίες στις μεταφορές και αποθήκευση ενέργειας.

Τόνισε επίσης ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος της έρευνας στην Ελλάδα είναι το μικρό μέγεθος της ερευνητικής δραστηριότητας και η ισχνή συμμετοχή των επιχειρήσεων σε αυτόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού και Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας Αστέριος Χατζηπαραδείσης, οι δαπάνες για έρευνα στη χώρα μας το 2016 ήταν 1,01 % του ΑΕΠ και η αντίστοιχη δαπάνη των επιχειρήσεων 0,43 % του ΑΕΠ ενώ ο στόχος για το 2020 είναι να αυξηθούν σε 1,25 και 0,5 % αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια η δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξάνεται όχι μόνο επειδή μειώθηκε ο παρονομαστής (δηλαδή το ΑΕΠ) αλλά και επειδή υπήρξε αύξηση σε απόλυτα μεγέθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου