Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ανάκαμψη το 2020 για τις εταιρείες υπεράκτιων γεωτρήσεων

Από το worldenergynews.gr
Οι εταιρείες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου βλέπουν τελικά κάποια ενθαρρυντικά σημάδια καθώς οι τιμές που χρεώνουν για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις βυθίζονται και η πώληση του Brent να ξεπερνά τα 80 δολάρια το βαρέλι με τους αναλυτές προβλέπουν μια πλήρη στροφή στην αγορά μέχρι το 2020 .

Από τα 27 δολάρια το βαρέλι που βρέθηκε το πετρέλαιο στις αρχές του 2016, οι ημερήσιες τιμές για τη μίσθωση των πιο εξελιγμένων..
πλωτών εγκαταστάσεων γεώτρησης είχαν υποχωρήσεις σε μόλις $ 180.000 από $ 500.000 την ημέρα.

Η Transocean Ltd, κορυφαίος προμηθευτής σκαφών γεώτρησης, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα ποσοστά για τα νέα σκάφη υψηλής χωρητικότητας στη Βόρεια Θάλασσα κερδίζουν τώρα 300.000 δολάρια την ημέρα.

Η εταιρεία πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's Investors Services δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι πίστευε ότι το 2018 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το χαμηλό σημείο των κερδών της βιομηχανίας.

Εκτός από τις υψηλότερες τιμές αργού, οι αναλυτές και οι φορείς της βιομηχανίας αναφέρουν ότι ένα κύμα ενοποίησης αναμένεται να βοηθήσει στην απομάκρυνση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας από την αγορά.

Η Transocean πέρυσι απέκτησε την ανταγωνιστική της  Songa Offshore SE και πρόσφατα συμφώνησε να αγοράσει την  Ocean Rig UDW για 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ensco Plc με έδρα το Λονδίνο απέκτησε την Atwood Oceanics για 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι και τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε συμφωνία ύψους 2,38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει την μιρκότερη Rowan Cos Plc και το μερίδιό της σε κοινοπραξία με την Aramco της Σαουδικής Αραβίας.

Οι δεσμοί με κυβερνητικούς γίγαντες όπως το Aramco και το Qatar Petroleum αναμένεται να αυξήσουν τα ποσοστά στη Μέση Ανατολή για τις εταιρείες γεωτρήσεων jack-up - ή ρηχών υδάτων - ενώ ο Αμερικάνικος Κόλπος του Μεξικού και η Δυτική Αφρική δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης, ανέφερε ο αναλυτής της Rystad Energy Oddmund Fore.

"Ένας σημαντικός αριθμός μονάδων πρέπει να ενεργοποιηθεί εκ νέου για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και επίσης μια ανοδική πίεση στην αξιοποίηση έτσι ... θα δούμε μια σημαντική ανοδική τάση στις ταχύτητες γεωτρήσεων", πρόσθεσε.

Οι βορειοαμερικανοί παραγωγοί πετρελαίου αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω των αγωγών, ιδίως στο μεγαλύτερο πετρελαϊκό πεδίο των Ηνωμένων Πολιτειών στη λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού. Η καταμέτρηση των εξέδρων των ΗΠΑ, η οποία έφθασε τις 869 στις 12 Οκτωβρίου, ήταν σε μεγάλο βαθμό σταθερή από τον Ιούνιο.

Πρόσφατες δημοπρασίες offshore μπλοκ στη Βραζιλία, το Μεξικό και μεγάλες ανακαλύψεις από τη Γουιάνα δείχνουν τη μελλοντική ζήτηση για πλοία γεωτρήσεων.

Η Royal Dutch Shell Plc και η Chevron Corp κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να εδραιώσουν το nL2N1WE0B6 στον υπεράκτιο πετρελαϊκό διαγωνισμό της Βραζιλίας τον περασμένο μήνα και η ερευνητική εταιρεία IHS Markit αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για υπεράκτιες μονάδες το 2020 θα ανέλθει σε 521, σε σύγκριση με εκτιμήσεις του 2018 για 453 μονάδες.

"Στην πραγματικότητα βλέπουμε την αγορά γεώτρησης υπερύθρων βαθέων υδάτων", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Transocean Jeremy Thigpen κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Όσλο τον περασμένο μήνα.

Τον Σεπτέμβριο, η Transocean επέκτεινε μια κρίσιμη συμφωνία με την κρατική πετρελαϊκή εταιρία Petrobras της Βραζιλίας, ενώ η Noble Corp έχει υπογράψει νέο συμβόλαιο γεώτρησης στη Μέση Ανατολή για τη νέα της εξέδρα και αναμένει αύξηση της ζήτησης το 2019.

"Νομίζω ότι η πορεία προς την ανάκαμψη είναι ξεκάθαρη για όλους μας τώρα ... και, τολμώ να πω, πως βλέπουμε τους βλαστούς μιας ανάκαμψης", δήλωσε ο Marc Gerard, Διευθύνων Σύμβουλος της Diamond Offshore, σε συνέντευξη Τύπου της Barclays τον περασμένο μήνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου