Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Οι σημερινές τιμές πετρελαίου καθιστούν μη βιώσιμη επιλογή την εξορυκτική δραστηριότητα στην Αρκτική

Από το energypress.gr
Η εξόρυξη πετρελαίου στον ρωσικό Αρκτικό ωκεανό παραμένει μη βιώσιμη ακόμη και υπό τις υφιστάμενες σχετικά υψηλές τιμές πετρελαίου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ρωσίας, Gennady Shmal, σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

“Μιλώντας για το παρόν αλλά και για το μέλλον, όλα τα έργα στην Αρκτική κρίνονται εξαιρετικά κοστοβόρα μέχρι στιγμής. Εκτιμώ πως κανένα..
σχετικό έργο δεν θα αποφέρει κέρδη ακόμα και με τις τωρινές τιμές πετρελαίου στην αγορά, οι οποίες, βέβαια, δεν είναι οι χαμηλότερες – κυμαίνονται πάνω από 70 δολάρια το βαρέλι”, σημείωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε, επίσης, πως θα πρέπει να αναπτυχθεί η εξερεύνηση και ο βόρειος θαλάσσιος δρόμος σε συνάρτηση με την δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών ώστε να καταστεί αποδοτική η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κοιτάσματα της Αρκτικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ρωσική Αρκτική περιοχή, εκτιμάται ότι φιλοξενούνται περίπου 100 δισεκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου. Να σημειώσουμε, ακόμη, πως το 2016 η ρωσική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επιβάλει ένα προσωρινό μορατόριουμ για την επέκταση των αδειών στην περιοχή της δικαιοδοσίας της.

Τέλος, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Alexander Novak, ανέφερε πως μια βιώσιμη τιμή για την παραγωγή πετρελαίου στην Αρκτική περιοχή είναι τα 70-100 δολάρια το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου