Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

ΡΑΕ: Πρώτα η απόφαση για τον αγωγό αερίου Ελλάδας - Σκοπίων και μετά η έγκριση του 10ετούς του ΔΕΣΦΑ

Από το energypress.gr
Νωρίτερα από την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην κοινοπραξία των Ευρωπαίων Διαχειριστών αναμένεται η ΡΑΕ να καταλήξει στην απόφαση αναφορικά με το ποιός θα πάρει το πράσινο φως για το έργο του αγωγού Ελλάδας – Σκοπίων: Ο ΔΕΣΦΑ ή ο ανταγωνιστής της Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Αυτό αναφέρουν πηγές της αρμόδιας αρχής σε σχέση με την έγκριση του συγκεκριμένου έργου που προωθεί ο ΔΕΣΦΑ με την κρατική εταιρία αξιοποίησης ενεργειακών πόρων (MER) της γειτονικής χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι..
κόντρα στον αγωγό,  τον οποίο ο ΔΕΣΦΑ τον εντάσσει στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, από τον Μάρτιο του 2017 αίτηση στη ΡΑΕ για την υλοποίηση αγωγού Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου που θα συνδέει Ελλάδα και Σκόπια έχει υποβάλλει και η εταιρία Windows International συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Ο ΔΕΣΦΑ τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς υπέβαλλε προς έγκριση στην Αρχή το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου για την περίοδο 2017-2026. Έχει κλείσει σχεδόν ένας χρόνος από την υποβολή και η ΡΑΕ δεν έχει ανάψει το πράσινο φως με τις πληροφορίες να αποδίδουν την πολύμηνη καθυστέρηση στην λεπτομερή εξέταση του φακέλου της Windows International αλλά και στη μετέπειτα δρομολόγηση της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Πάντως, ο Διαχειριστής βρίσκεται αντιμέτωπος με μία σημαντική εκκρεμότητα και ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ετοιμάσει το επόμενο δεκαετές πρόγραμμα για την περίοδο 2018 -2027.

Πηγές της ΡΑΕ, σημειώνουν ότι η απόφαση της για το δεκαετές πρόγραμμα του ΕΣΦΑ αλλά και για το ζήτημα του αγωγού δεν θα καθυστερήσουν περαιτέρω. Προσθέτουν δε, ότι ούτως ή άλλως για την εκτέλεση ενός τέτοιου έργου απαιτείται και η λήψη επιχειρηματικής απόφασης καθώς και η προηγούμενη διενέργεια market test. «Συνεπώς», καταλήγουν τα ίδια στελέχη, «υπάρχει περιθώριο χρόνου μέχρι να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών και του μάνατζμεντ του Διαχειριστή στην κοινοπραξία των εταιριών Snam – Fluxys – Enagas. Κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί περί τα τέλη του 2018.

Στο μεταξύ πληροφορίες από το περιβάλλον των νέων ιδιοκτητών αναφέρουν ότι το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας – Σκοπίων τοποθετείται από τη μεριά τους ψηλά στην ατζέντα των επενδύσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου