Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Μπλόκο εργαζομένων στις επισκέψεις των υποψήφιων επενδυτών στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων

Από το worldenergynews.gr
Με στάσεις εργασίας που έχει προκηρύξει το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων, προκειμένου να παρεμποδιστούν οι επισκέψεις των υποψήφιων επενδυτών στα διυλιστήρια του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας και της Θεσσαλονίκης ξεκινάει η εβδομάδα για τον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, ο οποίος θεωρητικά σύντομα θα εισέλθει στην τελική φάση για την ιδιωτικοποίηση τουλάχιστον του 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου. 

Το Σωματείο των εργαζομένων που αντιδρά..
στην ιδιωτικοποίηση του ομίλου προκρίνοντας ως λύση τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος με την ισχυρή μετοχική αλλά και διοικητική παρουσία του ομίλου Λάτση, έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους της κυβέρνησης αλλά και του ομίλου Λάτση, ενώ έχει αποστείλει εξώδικο στο ΤΑΙΠΕΔ ζητώντας να παγώσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.   

Πάντως το ΤΑΙΠΕΔ έχει προγραμματίσει για το τρέχον δεκαπενθήμερο επισκέψεις εκπροσώπων των δυο υποψήφιων επενδυτών, δηλαδή της  Glencore και της Vitol στα τρία διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι προκειμένου να εμποδίσουν αυτές τις επισκέψεις έχουν προγραμματίσει στάσεις εργασίας ως εξής:  

•    Δευτέρα 27/8 και ώρες 10:00 έως 14:00 στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Ελευσίνας, καθώς και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Μαρούσι 
•    Τρίτη 28/8 και ώρες 10:00 έως 14:00 στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης
•    Δευτέρα 3/9 και ώρες 10:00 έως 14:00 στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου και Ελευσίνας όπως και στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στο Μαρούσι  
•    Τρίτη 4/9 και ώρες 10:00 έως 14:00 στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης. 

Κατά τα πρότυπα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις υπό πώληση λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, σκοπός της στάσης εργασίας του ΠΣΕΕΠ, είναι η παρεμπόδιση εισόδου των «υποτιθέμενων επενδυτών», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στις εγκαταστάσεις, ενώ καλεί τους εργαζομένους σε συγκεντρώσεις στις πύλες των διυλιστηρίων.

Τον Οκτώβριο οι δεσμευτικές προσφορές 

Οι υποψήφιοι επενδυτές μέσω των επισκέψεων αυτών επιδιώκουν να έχουν μια πλήρη εικόνα της εταιρίας και να συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία προτού μπουν στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, οι οποίες σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα εκτιμάται ότι είναι εφικτό να δοθούν μέσα στον Οκτώβριο. 

Οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στο Virtual Data Room των ΕΛΠΕ, δηλαδή την ψηφιακή βάση δεδομένων όπου υπάρχουν όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες για την εταιρία. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιούλιο είχε προηγηθεί άλλη μία επίσκεψη των στελεχών της Glencore και της Vitol, παρουσία της διοίκησης των ΕΛΠΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας κατά την οποία προβλήθηκε ένα εκτεταμένο βίντεο με όλες τις δραστηριότητες του ελληνικού ομίλου. 

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ στη γενική συνέλευση του περασμένου Ιουνίου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμφανιστούν και νέοι μνηστήρες στην ιδιωτικοποίηση κατά το στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών. 

Η προσδοκία αυτή φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη και σήμερα, ωστόσο οι πιθανότητες να ενταχθούν στα επενδυτικά σχήματα μεγάλες εταιρίες καθετοποιημένες εταιρίες πετρελαίου - κάτι που επιθυμεί τόσο η κυβέρνηση όσο και όμιλος Λάτση - είναι μάλλον περιορισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου