Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Πέφτουν πλέον κυβερνήσεις για την ανοησία των αιολικών. Ποια θα είναι η επόμενη;


Από το greeklignite.blogspot.com
Μέσα στο καλοκαίρι έπεσαν δυο κυβερνήσεις λόγω των ανοησιών τους με τον ηλεκτρισμό, σειρά πλέον παίρνει η επόμενη, να δούμε ποια θα είναι. Φυσικά, τσιμουδιά δεν ακούγεται γι' αυτό στα μέσα μαζικής αποχαύνωσης, έτσι σήμερα θα δούμε την πλέον πρόσφατη, που είναι η ομοσπονδιακή/κεντρική κυβέρνηση της Αυστραλίας, του πρώην πλέον πρωθυπουργού Malcolm Turnbull. 

Η πιο πάνω εικόνα είναι χαρακτηριστική για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον ηλεκτρισμό: βράδυ Κυριακής 26/8/2018, ώρα 10:23, σε μια ολόκληρη ήπειρο τα αιολικά είναι..
περίπου ανύπαρκτα και στη Νότια Αυστραλία, με τα 1810ΜW αιολικά, ηλεκτροδοτούνται 1069MW-79,6% από φυσικό αέριο και μόλις 273MW-20,3% από αιολικά (μέσος συντελεστής φόρτισης 15%, είναι βράδυ κι ο Αίολος ξεκουράζεται). Επιπλέον, κι ακόμα χειρότερα, εκεί απ' τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν και την πολυδιαφημισμένη νεότατη και πανάκριβη μπαταρία της Tesla, (η οποία είναι η μεγαλύτερη παγκοσμίως με δυναμικότητα 100MW/ 129MWh, υποτίθεται ότι φορτίζει απ' τα αιολικά και μπορεί να ηλεκτροδοτήσει 30 χιλ. σπίτια), αλλά την ώρα που οι Αυστραλοί έχουν φώτα αναμμένα και ζητούν ρεύμα, η μπαταρία δίνει ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό!  

Η τελευταία έκθεση του Διαχειριστή της Αγοράς Ηλεκτρισμού της Αυστραλίας (Australian Energy Market Operator, ΑΕΜΟ) προειδοποίησε μέσα στον Αύγουστο πως το προσεχές καλοκαίρι, που ξεκινά το Δεκέμβριο στο νότιο ημισφαίριο, οι Πολιτείες της Βικτόρια και της πολυάνθρωπης Νότιας Νέας Ουαλίας μπορεί ν' αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο μπλακ άουτ, επειδή οι παλιοί, καλοί λιγνιτικοί και λιθανθρακικοί σταθμοί σταδιακά γεράζουν και δεν αντικαθίστανται από αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή. Σας θυμίζει μήπως τη χρεοκοπημένη Ελλάδα, που απ' τα μέσα του 20ού αιώνα ηλεκτροδοτούνταν αξιόπιστα απ' τον εγχώριο λιγνίτη, το δικό μας μαύρο χρυσό, με πολύ χαμηλές τιμές για τους πολίτες και την οικονομία, αλλά τώρα οι πολιτικοί εγκατέλειψαν το λιγνίτη κι οι τιμές εκτοξεύονται;

Κατόπιν αυτών ο Turnbull δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την υποστήριξη των βουλευτών του στην αμφιλεγόμενη ενεργειακή πολιτική του National Energy Guarantee, με ...
αποτέλεσμα η εσωτερική αμφισβήτηση να φουντώσει και να αναδείξουν τον προερχόμενο απ' την Πολιτεία του Queensland Υπουργό Εσωτερικών Peter Dutton  ως επόμενο υποψήφιο αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος (Liberal Party). Στη σχετική ψηφοφορία στις 21/8 ο Turnbull επικράτησε του Dutton με ψήφους 48-35, αλλά αυτή ήταν μόνο μια πύρρεια νίκη κι αναγκάστηκε ν' αποχωρήσει.

Στις 24/8 έγινε νέα ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, όπου την αρχηγία του κόμματος και την πρωθυπουργία διεκδίκησαν ο Υπουργός Οικονομικών Scott Morrison, υποστηριζόμενος απ' τον Turnbull, η Υπουργός Εξωτερικών Julie Bishop και ξανά ο Peter Dutton, υποστηριζόμενος απ' τον πρώην Πρωθυπουργό Tony Abbott. Στον πρώτο γύρο αποκλείστηκε η Bishop, με 11 ψήφους, και, τελικά, με ψήφους 45 έναντι 40 νέος αρχηγός και πρωθυπουργός αναδείχθηκε ο Scott Morrison. 



Η ψηφοφορία φαίνεται πάντως πως δεν έλυσε τα προβλήματα της Αυστραλίας, αφού αμέσως "άρχισαν ξανά τα όργανα", δείτε στην εικόνα τη χθεσινή δήλωση παραίτησης του Υφυπουργού Keith Pitt : "Θα βάζω πάντα το εθνικό συμφέρον και τα συμφέροντα των ψηφοφόρων μου πάνω απ' το δικό μου συμφέρον. Πάντοτε θα βάζω τη μείωση των τιμών του ηλεκτρισμού πάνω απ' τη Συμφωνία του Παρισιού". Η ρητή αναφορά στις τιμές του ηλεκτρισμού αποτελεί ένδειξη πως ο υποστηριζόμενος απ' τον Turnbull νέος πρωθυπουργός σκοπεύει να συνεχίσει την ενεργειακή πολιτική του προκατόχου του, οδηγώντας σε νέο διχασμό το κόμμα του.

Αλλά η ουσία είναι απλή: οι μέχρι τώρα ανοησίες έχουν εκτοξεύσει τις τιμές για τους πολίτες και την οικονομία, ακόμα και σε πολλές χιλιάδες δολάρια, επιχειρήσεις αλλάζουν μετά από δεκαετίες έδρα ψάχνοντας φθηνότερες τιμές, η ασφάλεια ηλεκτροδότησης "έχει πάει περίπατο", οι πολίτες δυσανασχετούν και η κυβέρνηση δεν στέκεται. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέπει την αδυσώπητη πραγματικότητα, πως τα αιολικά δεν αποτελούν αξιόπιστη ηλεκτροπαραγωγή.

Κατόπιν των πιο πάνω, αλλά και όσων θα δούμε τις επόμενες ημέρες, το όραμα των Τσίπρα και Σταθάκη να γεμίσουν τις βουνοκορφές με τα αναξιόπιστα αιολικά, προκειμένου να μας τα πουλάνε Γερμανοί και Δανοί και στο τέλος να ηλεκτροδοτούμαστε με το 100% εισαγόμενο φυσικό αέριο, θέτει και τους Σύριζα/Ανελ στην ίδια μοίρα με τον Turnbull: αργά ή γρήγορα θα έχουν ν' αντιμετωπίσουν την οργή των ψηφοφόρων, άλλωστε ο αναλώσιμος Τσίπρας ήδη βουλιάζει πολιτικά στις Πρέσπες. Άλλωστε, το ιστολόγιο το έχει γράψει απ' τον Απρίλη 2017: αν οι πολιτικοί δεν θέλουν να το καταλάβουν, καιρός ν’ αλλάξουμε πολιτικούς! Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μένει μόνο να δούμε πώς ακριβώς λειτουργούν οι δημοκρατίες ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου