Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

Πλήγμα στις Εξαγωγές Ιρανικού Πετρελαίου

Από το energia.gr
Οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου έχουν μειωθεί τον Αύγουστο σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια σε σχέση με την άνοιξη, σύμφωνα με πληροφορίες από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) και τον OPEC. Η ανακοίνωσις των αμερικανικών κυρώσεων βαραίνει ήδη τις πωλήσεις του ιρανικού αργού, με τους Ευρωπαίους εισαγωγείς να είναι οι πρώτοι που απεσύρθησαν. Αρχές Αυγούστου μόνον η Ελλάς, η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούσαν να εισάγουν κάποιες δεκάδες χιλιάδες βαρέλια την ημέρα

Η μεγαλύτερη πτώσις εξαγωγών έχει..
ήδη συμβεί κατά τους παρατηρητές. Παρ’ όλα αυτά η Κίνα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της, θα συνεχίσει να εισάγει όπως και η Ινδία σε μικρότερο βαθμό. Αυτό βεβαίως είναι ήδη αρκετό για να δεχθεί την πίεση η ιρανική οικονομία.

Σύμφωνα με αναλυτές «λίγοι είναι οι μοχλοί πιέσεως που διαθέτει σήμερα το Ιράν». Το «ξέπλυμα» του πετρελαίου μέσω επανεξαγωγών δεν θεωρείται πιθανό. Ωστόσο, η Τεχεράνη θα μπορούσε να πιέσει διπλωματικά μέσω των χωρών που παραμένουν στη συμφωνία JCPOA, για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Επίσης, μπορεί να εστιάσει στις τρεις χώρες – κλειδιά των εξαγωγών της: Κίνα, Ινδία, Τουρκία, προσφέροντας τους ελκυστικούς όρους τόσο από πλευράς παραδόσεων όσο και πληρωμών.

Ήδη η ιρανική εθνική εταιρεία πετρελαίου NIOC,ανεκοίνωσε χαμηλότερες τιμές για τους Ασιάτες πελάτες της από τον Σεπτέμβριο. Η πίεσις το φθινόπωρο θα εξαρτηθεί και από την υπόλοιπη παγκόσμια προσφορά. Αν οι πετρελαϊκές κυρώσεις στο Ιράν συνδυασθούν με προβλήματα στην παραγωγή αλλού, τότε η συγκράτησις της παγκοσμίου προσφοράς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καταλήγουν ο ΙΕΑ και ο OPEC.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου