Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Η Τήλος το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη Μεσόγειο

Από το naftemporiki.gr
Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της ανεμογεννήτριας των 800 κιλοβάτ, το νησί της Τήλου θα γίνει το πρώτο στη Μεσόγειο που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Το νησί των 400 μονίμων κατοίκων δέχεται 13.000 επισκέπτες το χρόνο και έχει μέσο πληθυσμό 3.000 άτομα το καλοκαίρι, ασκώντας πίεση στην παροχή ρεύματος.

Αυτό το μήνα, οι τεχνικοί πραγματοποιούν..
τις τελικές δοκιμές σε ένα ανανεώσιμο σύστημα το οποίο θα λειτουργήσει αργότερα φέτος και θα επιτρέψει στην Τήλο να λειτουργεί αποκλειστικά με μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας που φορτίζονται από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο ως οδηγό για άλλα μικρά νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιορισμένη σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η ΕΕ χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό το έργο, παρέχοντας 11 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό κόστος των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο με την ονομασία TILOS έχει συντονιστή το Τμήμα Τεχνολογικού Τομέα του Πανεπιστημίου Πειραιά και 13 εταίρους από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE.

Επί του παρόντος, η Τήλος λαμβάνει ενέργεια από ένα υποβρύχιο καλώδιο που ξεκινά στην Κω και περνά από τη Νίσυρο και την Τήλο. Η παροχή αυτή δεν είναι πάντα αξιόπιστη και έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να βασίζονται σε γεννήτριες ντίζελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου