Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

H επίκληση της "κλιματικής αλλαγής" για τις πλημμύρες στη Μάνδρα είναι το δήθεν άλλοθι των αποτυχημένων


Από το greeklignite.blogspot.com
Στα μέσα του περασμένου Νοέμβρη μια παρατεταμένη νεροποντή πλημμύρισε τη Μάνδρα και τη γύρω περιοχή, αφήνοντας πίσω της 23 νεκρούς. Και πριν λίγες μέρες με μια λιγότερο έντονη νεροποντή η Μάνδρα ξαναπλημμύρισε, ευτυχώς χωρίς να χαθούν αυτή τη φορά ανθρώπινες ζωές.

Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο πως η αιτία της πλημμύρας ήταν τα μπαζωμένα ρέματα κι ο μόνος πλέον τρόπος για να μην..
πλημμυρίζει κάθε τόσο η Μάνδρα είναι η αποκατάσταση της φυσικής ροής του νερού μακριά απ' τα σπίτια. Ωστόσο η Ρένα Δούρου δεν μπόρεσε ν' αντισταθεί στον πειρασμό να δείξει τις φιλοδοξίες της για την επόμενη μέρα στο Σύριζα και το διέπραξε: με άρθρο της στην Κυριακάτικη Αυγή επέλεξε να συνταχθεί με τις απόψεις του Αλ Γκορ:«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, η επιστήμη είναι σαφής και όσο περισσότερο περιμένουμε τόσο δυσκολότερα θα λυθεί το πρόβλημα».  

Μετά το Φάμελο, που κάθε 2η φράση του περιέχει τις λέξεις "κλιματική αλλαγή", τώρα μας προέκυψε η Δούρου να αναφέρεται στις νεροποντές ως "φαινόμενα που παραπέμπουν στο διακύβευμα της κλιματικής αλλαγής". Αλλά δυστυχώς γι' αυτή, τέτοιες γελοιότητες είναι απλά το ...
δήθεν άλλοθι των αποτυχημένων πολιτικών, που επιλέγουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες και τελικά να τους αφήνουν να πνίγονται με την πρώτη ψιχάλα.



Στους πολύ καλούς χάρτες με τα ρέματα της Αττικής, που είχε ανεβάσει το Νοέμβριο η Γεωμυθική, είναι εμφανή τα ρέματα που διασχίζουν τη Μάνδρα και τη γύρω περιοχή. Το μόνο που είχε να κάνει μια Περιφερειακή Αρχή που σέβεται τον εαυτό της ήταν να εμβαδομετρήσει την υδρολογική λεκάνη που αποστραγγίζει κάθε ρέμα, να δει τα στοιχεία ύψους βροχοπτώσεων σε βάθος τουλάχιστον ενός αιώνα και να υπολογίσει τις ποσότητες νερού που θα περνούσαν απ' την οδό Κοροπούλη, όπως λέγεται σήμερα το κεντρικό ρέμα της Μάνδρας. 



Την πιο πάνω αεροφωτογραφία του European Space Imaging τράβηξε στις 21/11/2017 ο δορυφόρος  WorldView-4 με ανάλυση 30 cm, όπως είδα στο GIS Cafe. Πρόκειται ακριβώς για μια απ' τις αεροφωτογραφίες που χρησιμοποίησε εκείνες τις μέρες ο κρατικός μηχανισμός και δείχνει ξεκάθαρα τη ροή του νερού, που έρχεται απ' το ρέμα Αγίας Αικατερίνης (όπως εμφανίζεται στο χάρτη της Γεωμυθικής) ή τη "Λάκκα Κόρακα", (όπως εμφανίζεται στο Google Earth). Το ρέμα βρίσκει μπροστά του τη Μάνδρα, δεν έχει πού να πάει και πνίγει τους κατοίκους. Κι αυτό είναι μόνο ένα απ' τα ρέματα, η παλιά Εθνική Αθηνών-Θηβών είναι άλλο ένα απ' αυτά. Ενώ λοιπόν τα ρέματα συμβάλλουν στη Μάνδρα, η Δούρου βλέπει ότι "η κλιματική αλλαγή έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί μια θεωρητική υπόθεση και έχει γίνει -δυστυχώς- χειροπιαστή πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι όλο και συχνότερα".

Όπως διδάσκονται οι μηχανικοί στα Πολυτεχνεία, τα έργα πρέπει να σχεδιάζονται πάντα λαμβάνοντας υπόψη τη "χειρότερη βροχή" που αναμένεται στην περίοδο ζωής του έργου, συνήθως τα επόμενα 50-100 χρόνια. Για τη "χειρότερη βροχή" οδηγός είναι τα στατιστικά στοιχεία του παρελθόντος, αλλά κανείς δεν εγγυάται πως δεν θα σημειωθεί κάτι ακόμα μεγαλύτερο.

Η "χειρότερη βροχή" της 50ετίας ή του αιώνα είναι εξαρχής, εξ ορισμού, ένα "ακραίο καιρικό φαινόμενο". Και δεν έχει την παραμικρή σχέση με "κλιματική αλλαγή". Δυστυχώς η Ρένα Δούρου δεν είναι μηχανικός για να καταλάβει τα πιο πάνω. Όπως λέει η wikipedia είναι δασκάλα, απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στο Έσσεξ. Ίσως λοιπόν τα όσα βαθυστόχαστα μας έγραψε περί "κλιματικής αλλαγής" να δένουν με το αρχαιοελληνικό "τὸ κακὸν δοκεῖν ποτ᾽ ἐσθλὸν / τῷδ᾽ ἔμμεν' ὅτῳ φρένας / θεὸς ἄγει πρὸς ἄταν" (Σοφοκλή Αντιγόνη, στιχ. 621-623), αυτό που στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα λατινικά ως Quem Iuppiter vult perdere, dementat prius και κατέληξε στις μέρες μας ως "Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου