Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Πώς προχωράει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ

Από το capital.gr
Το ότι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ χθες εμφανίστηκαν να ζητούν από την πλευρά Λάτση να αναθεωρήσει την απόφασή της για πώληση ενός μεριδίου που κατέχει στον όμιλο, είναι ενδεικτική της αβεβαιότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την τύχη της αποκρατικοποίησης. Παρά τα σενάρια ωστόσο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συμφωνία για κάποιο εναλλακτικό πλάνο, ενώ σε περίπτωση που κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός, η πιθανότερη εξέλιξη είναι να υπάρξει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την τύχη της συμμετοχής του Δημοσίου στον όμιλο.

Συμφωνία πάντως για το τι μέλλει γενέσθαι σε...
περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, δεν υπάρχει. Για αυτό άλλωστε και στην αγορά ήδη κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, τα οποία τροφοδοτούνται εκ νέου μετά τη στάση και τις δηλώσεις των συνδικαλιστικών στελεχών των ΕΛΠΕ. 

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εμφανιστεί στο δεύτερο γύρο των δεσμευτικών προσφορών νέος παίκτης, από τον κλάδο της διύλισης που θα συμμαχήσει με έναν εκ των δύο συμμετεχόντων στη short list (Glencore, Vitol)  πηγές που είναι σε γνώση των διεργασιών διαβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζουν να υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση. 

Που οδηγούν όλα αυτά; Στο ότι ο διαγωνισμός προχωρά κανονικά έστω και εάν αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακοινώσει μόνο τις εταιρείες που αποκλείονται και όχι τις εταιρείες που προκρίνονται στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Εδώ υπάρχει πάντα ο φόβος κάποια από τις εταιρείες που ήδη έχουν αποκλειστεί να προσφύγει νομικά κατά του διαγωνισμού, εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση και εμπλοκή στο διαγωνισμό. 

Έτσι εξηγείται και η καθυστέρηση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ για την επίσημη ανακοίνωση της short list, καθώς το ταμείο επιδιώκει να μην υπάρχει καμία σκιά, ούτε καν σε τυπικό επίπεδο, που να αφήνει χώρο για αμφισβητήσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του διαγωνισμού που διενεργείται από το ΤΑΠΙΕΔ παραχωρείται το 50,1% των μετοχών, με το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) να παραχωρεί το 20% από το 35,48% που κατέχει σήμερα και την πλευρά Λάτση το 30,1% από 45,47% που κατέχει σήμερα. Στην πρώτη φάση της εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος εμφανίστηκαν οι εταιρείες Glencore, Vitol, η Carbon Asset Management από τα ΗΑΕ, η Alrai Group από το Ιράκ και η GFC Alliance. Εκτός από τις δύο πρώτες διεθνώς γνωστές εταιρείες trading, οι υπόλοιπες έχουν ήδη αποκλειστεί από τη δεύτερη φάση των δεσμευτικών προσφορών. 

Αυτή τη στιγμή πάντως φαίνεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός για διαδικασία εξπρές και ολοκλήρωση της πώλησης με την ανακήρυξη του πλειοδότη μέσα στο φθινόπωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου