Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Στα παλιά δείγματα γεωτρήσεων αναζητούνται στοιχεία για τις νέες μελέτες και έρευνες στα χερσαία οικόπεδα

Από το energypress.gr
Στην Καβάλα έχουν μεταβεί από εχθές στελέχη του ΥΠΕΝ αλλά και της Επιτροπής για την "υποστήριξη της αρμόδιας υπηρεσίας στην διαχείριση και αξιοποίηση του αρχείου χαρτών, δεδομένων και στοιχείων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων", με την επίσκεψη να αφορά την λήψη υλικού πυρηνοληψίας στο πλαίσιο εφαρμογής των συμβάσεων για την έρευνα υδρογονανθράκων.

Στην πόλη της Καβάλας υπάρχει από παλιά, από την εποχή της ΔΕΠ -ΕΚΥ, (της θυγατρικής δηλαδή των ΕΛΠΕ που είχε την ευθύνη για την..
ανάπτυξη και έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα), το Αρχείο των πυρήνων των γεωτρήσεων που έχουν γίνει στον ελληνικό χώρο, χερσαίο και θαλάσσιο.

Οι πυρήνες από κάθε γεώτρηση είναι δείγματα που έχουν ληφθεί από τα πετρώματα που "τρυπήθηκαν" και τα οποία, μετά την πρώτη επεξεργασία, φυλάσσονται προς μελλοντική χρήση. 

Με δεδομένο ότι προχωρούν πλέον οι μελέτες για τα χερσαία οικόπεδα (Ήπειρος, Αιτωλοακαρνανία, Άρτα - Πρέβεζα) οι γεωλόγοι μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τις περιοχές ενδιαφέροντος, εξετάζοντας με σύγχρονες μεθόδους τα παλιά δείγματα.

Μέσω μικροσκοπικών εξετάσεων αναμένεται ότι θα φωτιστεί επαρκέστερα η ορυκτολογική σύσταση, το περιεχόμενο των δειγμάτων κ.λπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου