Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Τον Σεπτέμβριο στο Ισραήλ η συμφωνία για τον East Med

Από το capital.gr
Πολύ κοντά στο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου  East Med βρίσκονται Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ιταλία, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.

Επισήμως, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο ενέργειας, οι εργασίες θα συνεχιστούν το Σεπτέμβριο στο Ισραήλ, ωστόσο ανεπισήμως κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι..
στην επόμενη τετραμερή συνάντηση είναι εξαιρετικά πιθανό να μπουν οι υπογραφές στη διακυβερνητική συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο για την υλοποίηση του εμβληματικού ενεργειακού έργου που θα ενώνει το Ισραήλ και την Κύπρο με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των επαφών της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ, στην οποία προστέθηκε πρόσφατα και η Ιταλία. Στα μέσα Ιουνίου μάλιστα, ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει εξελίξεις γύρω από τον αγωγό, τονίζοντας σε ενεργειακό συνέδριο ότι για τον αγωγό East Med θα υπάρχει πιο καθαρή εικόνα το φθινόπωρο. 

Ο East Med είναι ένα έργο που έχει εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική στήριξη και φιλοδοξεί να συνδέσει τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με τις μεγάλες αγορές της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, προσφέροντας ακόμη μια νέα πηγή προμήθειας ενέργειας.

Ήδη σε διακυβερνητικό επίπεδο έχουν υπογραφεί μια σειρά από προσύμφωνα, διακηρύξεις και μνημόνια συνεργασίας, ενώ το αποφασιστικό βήμα για την επενδυτική ωρίμανση του έργου αναμένεται να προκύψει από την τετραμερή συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας.

Το έργο στην αρχική του μορφή έχει σχεδιαστεί να έχει μήκος 1900 χιλιόμετρα και θα ξεκινά από την Κύπρο και θα κατευθύνεται προς την Κρήτη και στη συνέχεια προς την ηπειρωτική Ελλάδα, διερχόμενο υποθαλάσσια σε βάθος έως και 3 χιλιομέτρων.

Η χωρητικότητά του θα είναι περί τα 10 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως, ενώ με την παράλληλη κατασκευή διασυνδετήριων αγωγών προς τη Βουλγαρία (IGB), την Αλβανία (IAP) και την Ιταλία (ITGI) θα είναι εφικτή η περαιτέρω διάχυση των ποσοτήτων αερίου της Μεσογείου στη βαλκανική ενδοχώρα και στην ιταλική αγορά.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό ο East Med θα αποτελείται από τρία τμήματα : 
( i ) ένα αγωγό από τα σημεία εξόρυξης Κύπρου-Ισραήλ, 
( ii ) ένα υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέει την Κύπρο  με την Κρήτη , και
( iii ) ένα αγωγό από την Κρήτη προς την ηπειρωτική Ελλάδα. 

Να σημειωθεί ότι η τεχνική και οικονομική βιωσιμότητα του έργου έχει τεκμηριωθεί από μια σειρά μελετών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ενώ έχει ενταχθεί στη λίστα των επιλέξιμων για κοινοτική χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) της ΕΕ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου