Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Οι Αμερικανοί Ρίχνουν «Σκιές» Διαφθοράς στην Glencore

Από το energia.gr
Η μετοχή της Glencore, της μεγαλύτερης εταιρείας διαπραγμάτευσης πρώτων υλών παγκοσμίως, σημείωσε χθες τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας διετίας, καθώς η ελβετική πολυεθνική εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απαίτησε έγγραφα σχετικά..
με τις δραστηριότητες της Glencore σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο τον Ελληνοβρετανό Αριστοτέλη Μυστακίδη, ο οποίος επί μία δεκαετία ήταν το δεξί χέρι του Ιβάν Γκλέιζενμπεργκ, διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, και υπεύθυνος εμπορίας και εξόρυξης χαλκού της Glencore.

Η μετοχή έφτασε να υποχωρεί μέχρι και κατά 13% χθες το πρωί, όταν έγινε γνωστή η απαίτηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να του παραδώσει η Glencore έγγραφα που σχετίζονται με τις δραστηριότητές της σε Νιγηρία, Κονγκό και Βενεζουέλα από το 2007 έως το 2017.

Η απαίτηση για την παράδοση των εγγράφων γίνεται στο πλαίσιο της αμερικανικής νομοθεσίας για καταπολέμηση της διαφθοράς και της δωροδοκίας αξιωματούχων και για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Τελικά, η μετοχή έκλεισε χθες βράδυ με πτώση 5,21%. Το 2018 έχει αποδειχτεί ταραγμένη χρονιά για την ελβετική πολυεθνική, κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων που συνδέονται με τις επιχειρήσεις της εταιρείας στο Κονγκό, όπου διαθέτει τεράστια ορυχεία χαλκού και κοβαλτίου.

Η ελβετική εταιρεία εξόρυξης και εμπορίας πρώτων υλών αντιμετώπιζε ήδη το ενδεχόμενο να βρεθεί στο στόχαστρο βρετανικής έρευνας για δωροδοκία, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, εξαιτίας της σχέσεώς της με τον Νταν Γκέρτλερ, Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο και στενό φίλο του Ζοζέφ Καμπιλά, προέδρου του Κονγκό. «Δεδομένης της ροής αρνητικών ειδήσεων που είχαμε κατά τη διάρκεια του έτους, η πρώτη αντίδραση (της αγοράς) είναι χειρότερη απ’ ό,τι θα ήταν κανονικά.



Τα πρόστιμα του υπουργείου Δικαιοσύνης μπορεί να είναι μεγάλα, αλλά η διαγραφή του 10% της κεφαλαιοποίησης είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε πρόστιμο μπορώ να θυμηθώ», σχολίασε στο Bloomberg o Χάντερ Χίλκοουτ, αναλυτής της Investec Securities. Η Glencore έχει ανακοινώσει ότι εξετάζει το αίτημα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ωστόσο δεν έχει προσδιορίσει τι ακριβώς ερευνούν οι αμερικανικές αρχές.

Η σχέση της Glencore με τον Γκέρτλερ, ο οποίος έχει υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ εξαιτίας της φερόμενης εμπλοκής του σε ύποπτες για διαφθορά συμφωνίες στο Κονγκό, της προκαλεί προβλήματα εδώ και χρόνια. Τον Ιούνιο, η Glencore είχε καταφέρει να διατηρήσει τον έλεγχο δύο ορυχείων της στο Κονγκό, αφού όμως είχε αναγκαστεί να αποδεχθεί τις απαιτήσεις δύο εταιρειών με στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Κονγκό, της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας εξόρυξης Gecamines και της εταιρείας του Γκέρτλερ.

Χθες αναβλήθηκε η εκδίκαση αγωγής πρώην μετόχου ορυχείου χαλκού της Glencore στο Κονγκό κατά του Γκλέιζενμπεργκ, του Αριστοτέλη Μυστακίδη και ενός ακόμη στελέχους της Glencore, τους οποίους κατηγορεί πως κανόνισαν την παράνομη πώληση των μετοχών του στο ορυχείο Κατάνγκα και απαιτεί αποζημίωση ύψους 1,1 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Ιανουάριο, η Glencore είχε αφαιρέσει από τον Μυστακίδη τον ρόλο του επικεφαλής επιχειρήσεων εξόρυξης και χαλκού, έπειτα από έλεγχο που προκάλεσε ερωτήματα για τη διαχείριση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στο Κονγκό.

Ο Μυστακίδης κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών της Glencore μεταξύ των στελεχών της εταιρείας, αξίας περίπου 2,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg. Ηταν επί μία δεκαετία του δεξί χέρι του Γκλέιζενμπεργκ και ένας από τους ανθρώπους που μετέτρεψαν την Glencore από μικρή εταιρεία εμπορίας πρώτων υλών σε έναν γιγάντιο, πολυσχιδή όμιλο πρώτων υλών και την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χαλκού παγκοσμίως. Επί χρόνια, ο Μυστακίδης, γνωστός ως Τέλης στο εσωτερικό της εταιρείας, διοικούσε τόσο το τμήμα εμπορίας χαλκού όσο και το τμήμα εξόρυξης χαλκού. Τον Νοέμβριο του 2017, ο Μυστακίδης είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από το διοικητικό συμβούλιο του ορυχείου Κατάνγκα στο Κονγκό.

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου