Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Με απεργίες και δικαστικές προσφυγές αντιδρούν στην πώληση των ΕΛΠΕ οι εργαζόμενοι του Ομίλου

Από το energypress.gr
Κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν σήμερα στους δημοσιογράφους οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν από αύριο με 48ωρη απεργία, Πέμπτη και Παρασκευή 12 και 13 Ιουλίου ενώ έχουν προκηρύξει και 24ωρη απεργία για το Σάββατο 14 Ιουλίου ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν όλο το επόμενο διάστημα.

Αντικείμενο και αιτία των κινητοποιήσεων είναι..
η πώληση της πλειοψηφίας του ομίλου μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη και κυρίως η απώλεια του ελέγχου των ΕΛΠΕ από το Δημόσιο.

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι μελετούν τις δυνατότητες προσφυγής στα ελληνικά (διοικητικά και πολιτικά) δικαστήρια, αλλά και στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ενημερώσουν επίσης για τις κατά τη γνώμη τους παραβάσεις, όλες τις εμπλεκόμενες αρχές, όπως ΡΑΕ, Επιτροπή Ανταγωνισμού, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Χρηματιστήριο κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ποσοστού του Δημοσίου, που είναι 35%, και υποστηρίζουν ότι η ιδιωτικοποίηση θα έχει επιπτώσεις στον παρεμβατικό, όπως ανέφεραν, ρόλο των ΕΛΠΕ στην εγχώρια αγορά, στην τήρηση αποθεμάτων καυσίμων, στην ασφάλεια εφοδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων και στην συμμετοχή τους στις έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Επίσης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις των υποψηφίων επενδυτών ( Vitol , Glencore) υπογραμμίζουν τις νομικές εμπλοκές της Glencore με την αμερικανική δικαιοσύνη και τονίζουν ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού δεν διασφαλίζεται η διατήρηση της λειτουργίας των διυλιστηρίων.
Σύμφωνα με του εργαζομένους το γεγονός  ότι και οι δύο ενδιαφερόμενοι είναι traders δημιουργεί κινδύνους για την μετατροπή, για παράδειγμα του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης, σε αποθηκευτικό χώρο.

Επικαλούμενος επαφές με παράγοντες που εμπλέκονται στην διαδικασία, ο Παναγιώτης Οφθαλμίδης πρόεδρος του Σωματείου ανέφερε ότι πιθανολογείται η είσοδος νέων εταιρειών από τον κλάδο της διύλισης στα σχήματα που διεκδικούν τα ΕΛΠΕ, καθώς και ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελική συμφωνία, μπορεί να ενεργοποιηθεί το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών μέσω χρηματιστηρίου.

Ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου Κων /νος Τοκατλίδης υποστήριξε ότι η διαδικασία που επελέγη δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας. Εκτός από τα δικαστήρια, εξετάζονται πρόσφυγες και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου