Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Έρχονται απεργίες και προσφυγές κατά της πώλησης των ΕΛΠΕ

Από το insider.gr
Απεργιακές κινητοποιήσεις και προσφυγές στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη ΡΑΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στα διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια ετοιμάζουν τα σωματεία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια προκειμένου να ανακόψουν τη διαδικασία της πώλησης του 50,01%.

Όπως επεσήμανε σε σχετική ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (Π.Σ.Ε.Ε.Π), κ. Παναγιώτης Οφθαλμίδης, «διαχρονικά έχουμε μια θέση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα των ΕΛΠΕ. Αυτό αφορά και στα αποθέματα και στη συγκράτηση ..
των τιμών και σε θέματα ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και γενικότερου συμφέροντος της επιχείρησης, του δημοσίου και της οικονομίας κατ' επέκταση. Τώρα που άνοιξε το παιχνίδι για τους υδρογονάνθρακες και έχουν δείξει ενδιαφέρον μεγάλοι παίχτες όπως η Total και η Exxon Mobil για την Ελλάδα, αποφάσισαν να πουλήσουν μια εταιρεία η οποία δεν επιδοτείται από το δημόσιο και κατάφερε εν μέσω κρίσης να είναι κερδοφόρα. Τα 500 εκατ. που έχουν προβλεφθεί από την πώληση δεν θα λύσουν κανέναν πρόβλημα».

Αναφορικά με τις νομικές διαδικασίες που έχει δρομολογήσει ο Π.Σ.Ε.Ε.Π, ο  νομικός σύμβουλος του Σωματείου, Κωνσταντίνος Τοκατλίδης εξήγησε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν περιείχε τις ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας στους όρους και ότι τα κριτήρια είναι περισσότερο οικονομικά και στερούνται τεχνικής επάρκειας. «Θεωρούμε ότι η διαδικασία είναι πρόχειρη. Η διαδικασία που επελέγη δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των μετόχων, των εργαζομένων και της κοινωνίας », δήλωσε ο κ. Τοκατλίδης και επεσήμανε ότι ετοιμάζεται ο σχετικός φάκελος για την προσφυγή κατά των μετόχων.

Τι πωλείται τελικά;

Όπως εξήγησαν μιλώντας στους δημοσιογράφους μέλη του Δ.Σ του Π.Σ.Ε.Ε.Π, η πώληση του 50,01% των ΕΛΠΕ αφορά ουσιαστικά στις θυγατρικές (π.χ Diaxon, ΕΚΟ ΚΑΛΥΨΩ κλπ), στο δίκτυο των καταστημάτων BP και EKO , σε διυλιστήρια, δεξαμενές, εγκαταστάσεις φόρτωσης, πλοία τα οποία υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια (ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα όπως π.χ το διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης, του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, οι δεξαμενές στα Μέγαρα, οι εγκαταστάσεις φόρτωσης στην Πάχη), οι εγκαταστάσεις στο εξωτερικό (Σκόπια, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Σερβία ).

Το ΔΣ του Π.Σ.Ε.Ε.Π θεωρεί ότι το ενδιαφέρον για την εξαγορά του 50,01% έτσι όπως έχει εκφραστεί από τους εν δυνάμει επενδυτές (υπενθυμίζεται ότι από τα πέντε σχήματα μόνο τα δύο, της Glencore και της Vitol Holding, παραμένουν στην κούρσα για το 50,1% του ομίλου καθώς το ΤΑΙΠΕΔ απέκλεισε από τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών τους υπόλοιπους τρεις μνηστήρες) θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση του χαρακτήρα της επιχείρησης. Όπως αναφέρουν «υπάρχει κίνδυνος τα διυλιστήρια να μετατραπούν σε tank farms και για το λόγο αυτό θα ήταν προτιμότερο οι επενδυτές να είχαν διυλιστήρια και οι ίδιοι ή να ήταν μεγάλες πετρελαϊκές οι οποίες θα έκαναν και εισαγωγή αργού σε συμφέρουσες τιμές».

Ξεκινούν απεργίες

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού των σωματείων του Ομίλου για την αποτροπή της πλήρους ιδιωτικοποίησης με τη στήριξη της ΠΟΕ και των εργατικών κέντρων, οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στις 12, 13 και 14 Ιουλίου 2018. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση:

«Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να συμβάλλουμε με κανένα τρόπο στην υλοποίηση μιας τέτοιας καταστροφικής απόφασης, της οποίας τις συνέπειες θα πληρώσουμε όλοι οι Έλληνες. Γιατί :

τα ΕΛΠΕ ποτέ δεν δανείστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο αντίθετα βοηθούν με την κοινωνική πολιτική τους και ευαισθησία
είναι υπεύθυνα και κρατούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας
τροφοδοτούν τις ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας
επενδύουν στην πράσινη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον
προσφέρουν στην εθνική οικονομία με κύκλο εργασιών πάνω από 10 δις το χρόνο και έχουν παρεμβατικό ρόλο στο κόστος αλλά και την ποιότητα των καυσίμων
συμβάλλουν στη διεθνή ενεργειακή πολιτική με τη συμμετοχή τους σε πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας μας, σε συνεργασία με παγκόσμιους κολοσσούς (Exxon Mobil, Total, Repsol) και αποτελούν τα ΕΛΠΕ πυλώνα σταθερότητας και εγγύησης για τη χώρα.
ο ιδιώτης – επενδυτής γίνεται κυρίαρχος σε τρία Διυλιστήρια (βραβευμένα με διακρίσεις, δεύτερα στον κόσμο), σε DIAXON, Elpedison, EKO, BP Εμπορία, Ναυτιλιακή ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, σε θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού (Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κύπρο, Σερβία, Σκόπια)


Τα καθαρά κέρδη το 2017 ήταν 372 εκ. Ευρώ συν φόροι και μερίσματα προς το Δημόσιο. Η κυβέρνηση λέει για πλεονάσματα μέχρι το 2020, 8,5 δις και δίνουν τα ΕΛΠΕ 500 εκ.; Αυτό που ισχυρίζονται (Σταθάκης) ότι “τι να κάνουμε πουλάει και ο ιδιώτης” δεν πείθει κανένα. Να μας πει, γιατί ξέρει (άραγε και πόσοι άλλοι) ότι θα μπουν νέα σχήματα στο προσκήνιο, άσχετα που έληξαν οι ημερομηνίες προσφορών. Να μας δείξουν τι ζητάνε από τους υποψήφιους, τι προσφέρουν αυτοί σαν αγοραστές, ποια είναι τα επενδυτικά προγράμματα γα τον όμιλο και τις θέσεις εργασίας.

Σχεδίασαν λοιπόν μία εταιρεία holding όπου το δημόσιο θα έχει πλειοψηφία στις εξορύξεις. Τώρα αν θα δεχτούν οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν ή ο ιδιώτης που θα έχει το 50,1% των ΕΛΠΕ είναι μια άλλη ιστορία. Όλα αυτά, διότι στο επικαιροποιημένο του 2015 υπέγραψαν σαν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας 500 εκ. ευρώ από την πώληση των ΕΛΠΕ , ποσοστό του Δημοσίου (35%)».

Αντιδράσεις και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας

Σημειώνεται ότι κατά της ιδιωτικοποίησης τάσσεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας υποστηρίζοντας την 3ήμερη απεργιακής κινητοποίηση. Όπως αναφέρει, «η Ομοσπονδία ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η στήριξή της θα είναι δυναμική και με κάθε τρόπο όσον αφορά το συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργήσουν, αλλά και ως προς την επιτυχία της κινητοποίησης, προκειμένου να καταστεί σαφές σε όλους ότι η υπόθεση ξεπουλήματος των Εταιρειών Ενέργειας είναι μια υπόθεση Εθνική»

Πένη Χαλάτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου