Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Κέρδη εντός πενταετίας περιμένουν τα ΕΛΠΕ από τους Υδρογονάνθρακες

Από το energypress.gr
Σε ένα αβέβαιο και ασταθές διεθνές περιβάλλον με τον ενεργειακό κλάδο να υφίσταται έντονη μεταβλητότητα, είναι προφανές πως η στρατηγική ενός ενεργειακού ομίλου που φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ενεργειακό στίβο πρέπει να απαντάει με επάρκεια στις προκλήσεις και να προβαίνει στις αναγκαίες προσαρμογές με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Τέτοιο πνεύμα διαπερνάει την παρουσίαση που έκανε ο προέδρος των ΕΛΠΕ, Στάθης Τσοτσόρος στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ομίλου από όπου ξεχωρίζουν..
ορισμένα ζητήματα που θα παίξουν κομβικό ρόλο στα ενεργειακά δρώμενα της επόμενης περιόδου στη χώρα μας.

Η Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων βρίσκεται στην προμετωπίδα της στρατηγικής του μεγάλου ενεργειακού ομίλου με ορίζοντα μέσα στην επόμενη πενταετία να μετρά κέρδη από τον συγκεκριμένο κλάδο.

Ειδικότερα, όραμα της εταιρείας “Ελληνικά Πετρέλαια” αποτελεί η δημιουργία σημαντικής κερδοφορίας και προστιθέμενης αξίας για τον Όμιλο από ίδια αποθέματα και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, μέσω οργανικής ανάπτυξης και αριστοποιημένης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου, όπως τόνισε σχετικά στην παρουσίαση του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ.

Τα ΕΛΠΕ έχουν μπει δυναμικά στο χώρο της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με την δημιουργία Χαρτοφυλακίου επιλεγμένων περιοχών που απλώνονται σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Ταυτόχρονα, τίθεται, ο στόχος περαιτέρω διεύρυνσης αυτού, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοτσορός κατά την ομιλία του στη πρόσφατη ΓΣ του Ομίλου.

Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε πως η πρόσφατη εταιρική αναδιάρθρωση με τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα υπάγονται όλες οι δραστηριότητες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, έρχεται ακριβώς να εξυπηρετήσει την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Ομίλου στο κομμάτι της Έρευνας και της Παραγωγής Υδρογονανθράκων.

Επιπλέον η λειτουργία ως Operator και ως ισότιμος εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες υποστηρίζει την παραπάνω στόχευση, πράγμα βέβαια που διαπερνάει και το οργανόγραμμα της εταιρείας, ως μια εταιρεία με προδιαγραφές διεθνούς Operator. Για τον λόγο αυτό, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην στελέχωση και την διοικητική και επιστημονική οργάνωση των απαραίτητων τμημάτων της εταιρείας. Ένα ακόμη στοιχείο που συνιστά μια ασφαλή και καλά μελετημένη στρατηγική για τα επόμενα βήματα του Ομίλου, αποτελεί η εκτέλεση εργασιών με ασφάλεια εντός των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών, δίχως να προκαλείται επιβάρυνση του περιβάλλοντος και αναπτυσσόντας παράλληλα μια γόνιμη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες στο εκάτοστε πεδίο δραστηριότητας.

Χαρτοφυλάκιο Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων

Όσον αφορά το σχετικό χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον Πατραϊκό κόλπο όπου είναι εν εξελίξει η εκτέλεση εργασιών και περιβαλλοντικών μελετών/αδειοδοτήσεων με την εκτέλεση της γεώτρησης να προγραμματίζεται για το 2019.

Ακόμη, δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων κατέχουν τα ΕΛΠΕ στην χερσαία περιοχή της Άρτας - Πρέβεζας και συγκεκριμένα στο Block 2, όπως ονομάζεται η επιλεγμένη περιοχή, καθώς επίσης και στην χερσαία περιοχή της ΒΔ Πελοποννήσου. Στις περιοχές αυτές οι επιχειρηματικές δραστηριότητες βρίσκονται στο στάδιο των ερευνητικών εργασιών και των περιβαλλοντικών μελετών.

Στη φάση των διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την ΕΔΕΥ σχετικά με την Σύμβαση Μίσθωσης βρίσκεται η εταιρεία όσον αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα Block 10 και 1 που βρίσκονται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και τη Βόρεια Κέρκυρα, αντίστοιχα.

Τέλος, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά τις προσφορές που έχουν καταθέσει κοινοπρακτικά, έχουν καθίσει τα ΕΛΠΕ με την ΕΔΕΥ για τα οικόπεδα στο Ιόνιο Πέλαγος, Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης όπου αυτή την στιγμή επιδιώκεται η κατάληξη και η σύναψη Σύμβασης Μίσθωσης με το ΥΠΕΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου