Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Πονοκέφαλος στις βιομηχανίες πλαστικών λόγω της κατάργησης της σακούλας

Από το capital.gr
Σήμα κινδύνου, λόγω της επιβολής περιβαλλοντικού τέλους στην χρήση πλαστικής σακούλας, εξέπεμψε, χθες, σε δημοσιογραφική συνάντηση, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ) με μέλη του 250 βιομηχανίες που αντιπροσωπεύουν το 80% της εγχώριας παραγωγής πλαστικού. Συνολικά, στη συγκεκριμένη αγορά, που εμφανίζει κύκλο εργασιών ύψους 2 δισ. ευρώ, απασχολούνται 20.000 άτομα.

Όπως έγινε γνωστό, από την αρχή του έτους, οπότε επιβλήθηκε το περιβαλλοντικό τέλος των 0,04 ευρώ, έως και τον Μάιο η χρήση της πλαστικής σακούλας (συνολικά στο λιανεμπόριο) μειώθηκε σε ποσοστό 80%. Το μέγεθος αυτό..
φανερώνει, κατά τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΣΒΠΕ Ιωάννη Κασελίμη, ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει τους στόχους του 2025. Με το δεδομένο αυτό, o Σύνδεσμος, προτείνει την μετάθεση της έναρξης επιβολής του τέλους των 0,09 ευρώ που θα ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

"Η αύξηση του τέλους από το 2019 θα οδηγούσε στον αφανισμό της βιομηχανίας πλαστικών" ανέφεραν χθες οι επικεφαλής του ΣΒΠΕ. Κι αυτό επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός των συνολικά 1.000 επιχειρήσεων του κλάδου των πλαστικών, είναι μικρού και οικογενειακού μεγέθους, με αποτέλεσμα αυτές να είναι αδύνατον να προσαρμοστούν στον υπερδιπλασιασμό του περιβαλλοντικού τέλους" σημείωσε ο κ. Κασελίμης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΒΠΕ, Δημήτρης Σύρμος, το πλαστικό ως προϊόν συνοδεύεται με τεχνολογική έρευνα υπεροχής, ενώ ακόμη κι αν η χρήση του περιοριστεί στα κράτη-μέλη της Ευρώπης, θα εισάγονται από τρίτες χώρες πλαστικά προϊόντα. Οι επικεφαλής του ΣΒΠΕ σημείωσαν ακόμη ότι οι περισσότερες σακούλες πολλαπλής χρήσης δεν είναι ανακυκλώσιμες ή βιοδιασπώμενες με αποτέλεσμα το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους, σε σύγκριση με την "παραδοσιακή" σακούλα που χρησιμοποιείται και για την απόρριψη απορριμμάτων, να είναι μεγαλύτερο.

Ακόμη οι πολλαπλής χρήσης σακούλες είναι εισαγόμενες, επειδή η παραγωγή τους απαιτεί μεγάλες επενδύσεις τις οποίες δεν είναι σε θέση να υλοποιήσουν οι εγχώριες εταιρείες, ιδίως, εάν ληφθεί υπόψη, ότι η χρήση και του συγκεκριμένου είδους πλαστικού αναμένεται να περιοριστεί.

Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές πλαστικής σακούλας από την Ελλάδα δεν είναι συμφέρουσες, λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από τις χώρες της Άπω Ανατολής.

Οι μύθοι της…σακούλας

Αναφερόμενοι στους μύθους που συνοδεύουν τη χρήση του πλαστικού, οι επικεφαλής του Συνδέσμου σημείωσαν ότι το 60% της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων προέρχεται από την Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία και το Βιετνάμ, όπως και από τους ποταμούς που εκβάλλουν στη θάλασσα.

Σχολίασαν ακόμη ότι η διαχείριση της πλαστικής σακούλας και η απόρριψή της αποτελεί ζήτημα παιδείας, ενώ στόχος είναι "οι πλαστικές σακούλες να χρησιμοποιούνται στο μέτρο που χρειάζονται και όχι να σπαταλούνται".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου