Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Διεκδικεί το 5% της "Αφροδίτης" το Ισραήλ

Από το alphanews.live
Tο Ισραήλ αξιώνει ότι μπορεί να διεκδικήσει το 5% ή περισσότερο από την παραγωγή στα γειτονικά τεμάχια «Αφροδίτη» και «Ισάι» και πως μπορεί να λυθεί μέσω διατησίας. 

«Η επαγγελματική άποψη της [ισραηλινής] Κυβέρνησης είναι ότι τουλάχιστον το 5% του κοιτάσματος είναι ισραηλινό», δήλωσε..
στην ιστοσελίδα Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η ισραηλινή ενημερωτική ιστοσελίδα Haaretz, αναφέρει ότι ο  Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς ενημέρωσε τις κυπριακές αρχές, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης στη Λευκωσία σχετικά και ότι η διαμάχη μπορεί να διευθετηθεί εντός έξι μηνών.

«Η διαμάχη με τους Κύπριους είναι για το πώς θα εξασφαλιστεί το ισραηλινό μερίδιο, διότι είναι οι Κύπριοι θα αναπτύξουν το κοίτασμα», σημείωσε.

Όπως αναφέρεται, αυτό που διακυβεύεται είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αξίας περίπου 1,5 δις δολαρίων, σύμφωνα με πρόσφατες ισραηλινές εκτιμήσεις.

Ωστόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο ισραηλινό κοίτασμα «Ισάι», διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας (του Ισραήλ), το `Ισάι` αποτελεί τουλάχιστον το 10% των αποθεμάτων του ‘Αφροδίτη’. Όλες οι μελλοντικές εξελίξεις πρέπει να είναι σύμφωνες με αυτό και να διασφαλίσουμε το πλήρες μερίδιο μας και όλα τα δικαιώματα που έχει το Ισραήλ και η κοινοπραξία », δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Τα αποθέματα του «Αφροδίτη» υπολογίζονται μεταξύ 110 και 120 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, ενώ όπως αναφέρεται, το "Ισάι" υπολογίζεται ότι περιέχει μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου