Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Κουρεμένες συντάξεις για όσους πλήρωναν για 40 χρόνια τα Ταμεία

Από το newmoney.gr
Οσο υψηλότερο μισθό παίρνεις και όσα περισσότερα χρόνια έχεις συνεισφέρει στο ασφαλιστικό σύστημα τόσο πιο βαριές απώλειες θα έχεις στη σύνταξή σου με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναπλήρωση είναι 50% σε αντίθεση με τους χαμηλόμισθους των 586 ευρώ που μπορούν να προσδοκούν συντάξεις με αναπλήρωση που ξεπερνά το 100%.  Πολλοί έχουν προσφύγει στα δικαστήρια ζητώντας..
ακύρωση του νόμου καθώς με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δεν εφαρμόζεται πλέον η αρχή της αναλογικότητας εισφορών  - παροχών. Αλλά και στον ΕΦΚΑ έχουν συσσωρευτεί εκατοντάδες ενστάσεις τις οποίες θα εξετάσουν οι διοικούσες επιτροπές που δεν έχουν ακόμα συσταθεί! Το έλλειμμα ανταποδοτικότητας του νέου συστήματος έχουν επισημάνει και οι δανειστές, που πιστεύουν ότι η αναντιστοιχία εισφορών - παροχών δημιουργεί κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία.

Ενδεικτική είναι η συνταξιοδοτική απόφαση που δημοσιεύει το «business stories», στην οποία φαίνεται ότι εργαζόμενος με 40 χρόνια ασφάλισης (12.025 ημέρες ασφάλισης) στην 28η κλάση του ΙΚΑ και μισθό 2.500-3.000 ευρώ σχεδόν όλα τα χρόνια του ασφαλιστικού του βίου θα πάρει κύρια σύνταξη 1.346,02 ευρώ μεικτά έναντι 1.958,14 ευρώ που θα έπαιρνε με το προηγούμενο καθεστώς. Χάνει δηλαδή 612 ευρώ και το ποσοστό αναπλήρωσης δεν υπερβαίνει το 49%. Βέβαια και με το παλιό σύστημα ο συνταξιούχος θα είχε υποστεί τις μνημονιακές μειώσεις που θα συρρίκνωναν τη σύνταξή του, όχι όμως σε τέτοια έκταση.
Με το επόμενο αναλυτικό παράδειγμα φαίνεται η απώλεια που θα υποστεί ο ασφαλισμένος σε σχέση με το σύνολο των εισφορών που έχει καταβάλει.

Εργαζόμενος με 45 χρόνια ασφάλισης διαγράφει την εξής πορεία:

ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ           800€  Για 3 έτη
ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ         1.000€ Για 5 έτη
ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ         1.500€ Για 5 έτη
ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ         2.000€ Για 10 έτη
ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ         3.000€ Για 10 έτη
ΜΙΣΘΟΣ/ΜΗΝΑ         4.000€ Για 12 έτη

ΣΥΝΟΛΟ ΜΙΣΘΩΝ       874.800€
Μ.Ο.                         2.082€

Η σύνταξη που θα πάρει ανέρχεται σε 1.088 ευρώ καθαρά, 915,86 μετά την αφαίρεση της εισφοράς υπέρ υγείας, της εισφοράς αλληλεγγύης και του φόρου.


Ο ασφαλισμένος στη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου έχει συσσωρεύσει ασφαλιστικό κεφάλαιο ύψους 174.800 ευρώ. Υποθέτουμε ότι θα ζήσει έως τα 81(η μέγιστη ηλικία, σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής, για τους άνδρες είναι τα 79). Το σύνολο του ποσού που θα εισπράξει ως σύνταξη για 14 χρόνια (81-67=14) ανέρχεται σε 153.865 ευρώ. Δηλαδή δεν θα πάρει ούτε αυτά που συνεισέφερε στο ασφαλιστικό σύστημα. Το υπουργείο Εργασίας επιμένει στο επιχείρημα ότι ο νόμος προστατεύει ιδιαίτερα τους χαμηλόμισθους και διατηρεί την ανταπόδοση για όσους καταβάλλουν υψηλές εισφορές επιτυγχάνοντας κοινωνική αλληλεγγύη.

Την ίδια ώρα οι διευθύνσεις απονομής του ΕΦΚΑ τρέχουν να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου που ορίζει ότι πρέπει να έχουν εκδοθεί οι εκκρεμείς συντάξεις έως τον Ιούνιο. Ωστόσο πολλά προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα.

Για παράδειγμα, εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Για να ξεκινήσει η ροή συνταξιοδοτικών αποφάσεων γι’ αυτή την κατηγορία πρέπει να ενταχθεί η Γενική Διεύθυνση Συντάξεων του ΓΛΚ στον ΕΦΚΑ, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα.

Οπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι στο ΓΛΚ, με την ένταξη το αλαλούμ θα επιδεινωθεί, καθώς οι εργαζόμενοι από 130 που είναι τώρα θα μειωθούν στους 50, γιατί οι 80 θα πρέπει να έχουν μεταταχθεί στον ΕΦΚΑ έως τις 30 του μήνα. Μέχρι στιγμής έχουν φύγει 26 υπάλληλοι. Το στοκ που έχει συσσωρευτεί αφορά: α) 8.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις, β) 2.000 συντάξεις χηρείας και γ) 300.000 αιτήσεις για επιδόματα, βεβαιώσεις και επιστροφές κ.λπ. Σε ένα γραφείο υπάρχουν 15 στοίβες που αντιστοιχούν περίπου σε 15.000 έγγραφα απεσταλμένα διά αλληλογραφίας, τα οποία πρέπει να πρωτοκολληθούν και ενδεχομένως να συσχετιστούν.

Οι υποθέσεις που έχουν αναλάβει οι υπάλληλοι που φεύγουν προς το παρόν θα παγώσουν.

Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, οι εργαζόμενοι πιστεύουν ότι ίσως η έκδοση απόφασης για κάποιες περιπτώσεις να καθυστερήσει ακόμα και έτος, με αποτέλεσμα να αργήσει πολύ περισσότερο η έκδοση του εφάπαξ και των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σχεδιάζει να προσφύγει στα δικαστήρια για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων.

Συνολικά, εκτιμάται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, τουλάχιστον 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι αδύνατον το ενιαίο επικουρικό ταμείο να εκδίδει πάνω από 2.500 συντάξεις τον μήνα, τη στιγμή που το χρονοδιάγραμμα απαιτεί να εκδώσει έως το τέλος Απριλίου 13.800 συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί το λογισμικό για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων του πρώην ΙΚΑ, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται και αρκετές εγκύκλιοι που αφορούν τη συνταξιοδότηση μεγάλων ομάδων ασφαλισμένων. Και όλα αυτά δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και με τον ΕΦΚΑ ακέφαλο!

της Μαίρης Λαμπαδίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου