Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων – Τι ζητούν οι Θεσμοί, τι προωθεί η κυβέρνηση

Από το worldenergynews.gr
Σε σοβαρή καθυστέρηση βρίσκονται οι ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις, θέμα που απασχολεί κυβέρνηση και Θεσμούς καθώς δυσκολεύει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. 

Οι Θεσμοί φέρονται να έχουν μεταφέρει τη δυσαρέσκειά τους στους αρμοδίους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ενώ σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν..
ενημέρωση σε εβδομαδιαία βάση από τον υπουργό για την πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποίησεων και τα βήματα που ακολουθούνται αναλυτικά.

Παράλληλα ζήτησαν να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στο άνοιγμα των οικονομικών προσφορών του ΔΕΣΦΑ, αλλά και την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την αποεπένδυση της ΔΕΗ στο λιγνίτη μέχρι το τέλος Μαρτίου. 

Επισημαίνεται πως το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα στη συμφωνία με τους πιστωτές, προβλέπει εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ μέσα στο Μάρτιο του 2018 και διάθεσης του 17% της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018. 

Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προκειμένου να ξεκινήσει ο σχετικός διαγωνισμός εντός του Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων. 

«Μάχη» με το χρόνο

Το υπουργείο Ενέργειας μετά και τις πιέσεις των Θεσμών δίνει μάχη για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος με έμφαση σε αυτή τη φάση αφενός την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και αφετέρου στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη νέα θέση της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, δεδομένου ότι στην πράξη αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκκίνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης τόσο των ΕΛΠΕ όσο και της ΔΕΠΑ. 

Ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής και την πώληση στην ΕΝΙ του ποσοστού που κατέχει η ίδια στην Ζeniθ (πρώην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας). 

Παρά το γεγονός ότι το θέμα της αποτίμησης των δύο ΕΠΑ παραμένει ανοιχτό, οι σύμβουλοι των τριών εταιριών δουλεύουν αντίστοιχα τα κείμενα των συμβάσεων αγοραπωλησίας με στόχο να ολοκληρωθούν μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. 

Για την περίπτωση της Zeniθ καταρτίζεται και κείμενο συμφωνίας μετόχων για την περίπτωση που τελικά οι Θεσμοί εγκρίνουν την πρόταση Σταθάκη για παραμονή της ΔΕΠΑ στην εταιρία με ποσοστό κάτω του 20%. 

Η ολοκλήρωση των συμφωνιών ΔΕΠΑ - Shell και ΔΕΠΑ - ΕΝΙ θα ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από το ακριβές χαρτοφυλάκιο της ΔΕΠΑ τόσο για τους επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για το 65% της εταιρίας, όσο και για τους επενδυτές που θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την διάθεση του 51% των ΕΛΠΕ, όπως έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο βασικών μετόχων (δημόσιο και Όμιλος Λάτση), αφού τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ. 

Οι Θεσμοί φέρονται διατεθειμένοι πάντως να θέσουν εκτός προαπατούμενων την έναρξη λειτουργίας του targed model στην αγορά ηλεκτρισμού τον Αύγουστο του 2018, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εφικτή η λειτουργία του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου πριν το 2019. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου