Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Η διαμάχη Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο έχει χωρίσει σε δύο στρατόπεδα την ΕΕ

Από το bankingnews.gr
Η πρόσφατη διαμάχη για το φυσικό αέριο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας "φούντωσε" την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, βυθίστηκε στο χάος από το αρκτικό κρύο που έπληξε τη γηραιά ήπειρο και λίγο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της δηλητηρίασης του πρωήν ρώσου πράκτορα στη Βρετανία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να κατηγορεί την Μόσχα για την δηλητηρίαση.

O ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom, ο οποίος προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η  Ευρώπη, χρησιμοποιεί..
το ουκρανικό σύστημα φυσικού αερίου ως βασική διαδρομή για τον εφοδιασμό της γηραιάς ηπείρου. 

Ενώ τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν να μειώσουν την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η Ρωσία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από την ουκρανική διαδρομή με την κατασκευή αγωγών με στόχο την παράκαμψη της Ουκρανίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ουκρανία, η Ρωσία θα χρειαστεί την ουκρανική διαδρομή για να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη ακόμα και μετά το 2019, όταν λήγει η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της εθνικής εταιρείας Naftogaz Andriy Kobolyev.

"Η Gazprom δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου μετά το 2019, οπότε θα πρέπει να υπογράψει νέα σύμβαση με εμάς", δήλωσε ο Kobolyev στο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να προωθήσει τους πολιτικούς της στόχους.

"Η Ρωσία είναι απολύτως απρόθυμη να διαχωρίσει το φυσικό αέριο και την πολιτική - από την οπτική τους το φυσικό αέριο διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό μέσο για την επίτευξη μιας ευρύτερης γεωπολιτικής ατζέντας", δήλωσε ο Kobolyev.

Οι εταιρείες φυσικού αερίου της Ρωσίας και της Ουκρανίας βρίσκονται σε συνεχείς διαμάχες για περισσότερο από μια δεκαετία και οι σχέσεις τους βρέθηκαν σε τεντωμένο σχοινί από τη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 2018, το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης αποφάσισε υπέρ της Naftogaz στη διαφωνία με τη Gazprom, διατάσσοντας τη ρωσική εταιρεία να πληρώσει στη Naftogaz 2,56 δισ. δολάρια για την αποτυχία να καταβάλει το σύνολο των τελών διέλευσης για το φυσικό αέριο. 

Μετά την απόφαση, η Naftogaz είπε ότι αναμένει την πληρωμή. 

Ωστόσο, η Gazprom δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν άδικη και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια διαδικασία τερματισμού της σύμβασης διαμετακόμισης και της σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου με την Ουκρανία.

Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, η Gazprom και η Naftogaz θα συναντηθούν για να συζητήσουν τις διαφορές και η συμφωνία διέλευσης και η πληρωμή που θα διατάξει το δικαστήριο θα αποτελέσουν τα βασικά θέματα συζήτησης.

Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects που εδρεύει στο Λονδίνο, η Gazprom δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει ολόκληρο τον ουκρανικό όγκο διαμετακόμισης με άλλα δρομολόγια, ακόμα και αν πρόκειται να κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream 2 στη Γερμανία, ώστε το σχέδιο της ρωσικής εταιρείας να ακυρώσει τη διαμετακόμιση.

Η συμφωνία είναι ενδεχομένως ένα διαπραγματευτικό εργαλείο.
Ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία έχουν διαφορές για τα τέλη διαμετακόμισης, η Gazprom ενίσχυσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ, εκμεταλλευόμενη το αρκτικό κρύο που έπκηξε τη γηραιά ήπειρο.

Η Gazprom θέλει να κατασκευάσει τον αγωγό Nord Stream 2 ο οποίος θα ξεκινά από τη Ρωσία και θα καταλήγει στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. 

Ο αγωγός παρακάμπτει την Ουκρανία, αλλά η ΕΕ - ιδιαίτερα η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής - και οι ΗΠΑ αντιτίθενται στην κατασκευή του Nord Stream 2, καθώς θα αυξηθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στην Ευρώπη, η Επιτροπή Ενέργειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τα σχέδια τροποποίησης των κανόνων της ΕΕ για να δηλώσει ότι όλοι οι αγωγοί αερίου από τρίτες χώρες στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ για την αγορά αερίου στην επικράτεια της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream 2 που αναφέρεται στο δελτίο τύπου. 

Αυτοί οι κανόνες της ΕΕ για την αγορά φυσικού αερίου περιλαμβάνουν πρόσβαση τρίτων, απαιτήσεις διαφάνειας, δίκαια τιμολόγια και σωστό διαχωρισμό της αλυσίδας εφοδιασμού από την παραγωγή στη διανομή φυσικού αερίου, ενώ ο Nord Stream 2 απέχει πολύ από τη συμμόρφωση με αυτές τις προϋποθέσεις.

"Πολύ συχνά, η τροφοδοσία φυσικού αερίου έχει χρησιμοποιηθεί ως πολιτικό όπλο" δήλωσε ο Jerzy Buzek, πολωνός πολιτικός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας.

Είναι πολύ σημαντικό το πώς θα χειριστεί η ΕΕ την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, επειδή η Γερμανία, ο βασικός δικαιούχος του έργου, δεν αντιτίθεται στην κατασκευή του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου