Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Απόκτηση συμμετοχής στα Ελληνικά Πετρέλαια εξετάζει αμερικάνικος πετρελαϊκός οίκος

Από το worldenergynews.gr
Ισχυρό αμερικανικό ενδιαφέρον φαίνεται ότι εκδηλώνεται για την εξαγορά μεριδίου στα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι αμερικανική εταιρία πετρελαιοειδών έχει στραμμένο το βλέμμα της στον ελληνικό όμιλο και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανταποκριθεί σε πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για την εξαγορά του μεριδίου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ.   

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική εταιρία..
παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα τόσο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αναμένοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, όσο και στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων. 

Όπως είναι γνωστό, τα ΕΛΠΕ συνεργάζονται με την αμερικανική ExxonMobil και τη γαλλική Total σε κοινοπραξία που σκοπεύει να διεκδικήσει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες βρίσκονταν στην Αθήνα στελέχη της ExxonMobil εν όψει της υποβολής της πρότασης τους στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το δημόσιο για την έρευνα υδρογονανθράκων στην περιοχή αυτή. 

Δεν αποκλείεται λοιπόν το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού να εκτείνεται και πέραν των ερευνών υδρογονανθράκων. 

Εξάλλου το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας εκδηλώθηκε και κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αντιπροσωπείας επτά γερουσιαστών του αμερικανικού Κογκρέσου στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Αναζήτηση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης 

Πάντως η αποκρατικοποίηση των ενεργειακών συμμετοχών του δημοσίου, παρά το γεγονός ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών, δεν έχει επί του παρόντος προωθηθεί επαρκώς ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης φαίνεται ότι αναζητεί εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση του μεριδίου του δημοσίου στις ενεργειακές εταιρίες, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ και ΔΕΗ. 

Το θέμα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων με τους Θεσμούς, οι οποίοι προκρίνουν ξεκάθαρες λύσεις στις αποκρατικοποιήσεις και δεν αντιμετωπίζουν τόσο ευνοϊκά, σενάρια όπως η έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές, που πέραν των άλλων θα επιβάρυναν και το χρέος της χώρας. 
Την ίδια άποψη άλλωστε φαίνεται ότι έχει και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου