Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

12 κυβικά χιλιόμετρα νέου πάγου σε μια μέρα στη Γροιλανδία, λόγω υπερθέρμανσης ασφαλώς!

Από το greeklignite.blogspot.gr
Ο φετινός Γενάρης ήταν -στην Ελλάδα- σαφώς πιο ζεστός απ' τον περυσινό, αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το Φλεβάρη, που τις τελευταίες ημέρες του έχει βαλθεί να μας θυμίσει πως είμαστε πάντα στο χειμώνα κι η άνοιξη είναι ακόμα "ακριβή". Και φαίνεται πως τα χιόνια αυτές τις ημέρες δεν πέφτουν μόνο στην Ελλάδα, στη Γροιλανδία έπεσε στις 24/2 ιστορικά μεγάλη ποσότητα νέου χιονιού, "χτύπησε ταβάνι", όπως φαίνεται στην εικόνα απ' το Δανέζικο Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

Η κλίμακα στο πάνω μέρος της εικόνας δίνει..
την ποσότητα νέου πάγου σε γιγατόνους κι ένας γιγατόνος αντιστοιχεί σε ένα κυβικό χιλιόμετρο. Τέτοια ποσότητα νέου πάγου είχε κάτι παραπάνω από ένα χρόνο να δει η Γροιλανδία, απ' τον Οκτώβριο 2016, ενώ και τον Οκτώβριο 2017 είχε πλησιάσει την ίδια ποσότητα. Η ποσότητα ωστόσο αυτή είναι πολύ, πάρα πολύ πάνω απ' το μέσο όρο προσθήκης πάγου που έχει μετρηθεί στην 30ετία απ' το 1981, όπως δείχνει η γκρίζα ζώνη με τα όρια μεταβολής 1981-2010 στο διάγραμμα.

Το διάγραμμα του Δανέζικου Μετεωρολογικού Ινστιτούτου παράγεται από ένα ...
υπολογιστικό μοντέλο, που λαμβάνει υπόψη του τη χιονόπτωση, την ηλιοφάνεια και καιρικές παραμέτρους και ανανεώνεται κάθε 6 ώρες υπολογίζοντας το ισοζύγιο παγοκάλυψης της Γροιλανδίας. Το ισοζύγιο προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη, εκτός απ' τη χιονόπτωση, τις ποσότητες νερού που παράγεται από λιώσιμο του χιονιού και ξαναπαγώνει λόγω χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς και τις ποσότητες πάγων που αποκολλώνται σε μορφή παγόβουνων και απλώνονται στον Ατλαντικό, αναζητώντας τον επόμενο Τιτανικό.



Κάπως έτσι μπορεί συνολικά η Γροιλανδία να χάνει σταδιακά σε μάζα πάγου την προηγούμενη δεκαετία, ωστόσο οι ανατολικές ακτές της Βόρειας Αμερικής πλέον παγώνουν και βλέπουμε πρωτόγνωρα φαινόμενα όπως καρχαρίες να πεθαίνουν απ' τη βαρυχειμωνιά και νεότευκτο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ ν' αποκλείεται λόγω πάγου το Γενάρη 2018 στο Μόντρεαλ. 



Ασφαλώς μια τέτοια αύξηση της ποσότητας νέου πάγου στη Γροιλανδία δεν μπορεί παρά να οφείλεται στην περίφημη "ανθρωπογενή υπερθέρμανση" του πλανήτη και στις εκθετικά αυξανόμενες εκπομπές CO2, απ' την καύση ορυκτών καυσίμων σε Βόρεια Αμερική και Ασία, μια που η ΕΕ βάλθηκε να σώσει μόνη της τον πλανήτη, τη Γερμανική βιομηχανία ανεμογεννητριών και Φ/Β. Κι έτσι κινδυνεύουμε ν' αποτρελαθούμε εντελώς απ' τις ασυναρτησίες αλητήριων πολιτικών, που επιμένουν να βλέπουν "υπερθέρμανση" όταν τα τελευταία χρόνια έχουμε όχι μόνο σταθερή αύξηση του πάγου στη Γροιλανδία, αλλά και αυξανόμενη χιονοκάλυψη στο βόρειο ημισφαίριο, όπου κατοικεί η μεγάλη πλειοψηφία στον πλανήτη, όπως φαίνεται στο πιο πάνω γράφημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου