Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Βάζουν πλώρη για το οικόπεδο 10 της Κύπρου τα ερευνητικά σκάφη της Exxon Mobil

Από το energypress.gr
Από το Λαύριο στην Ελλάδα και τη Χάιφα του Ισραήλ ετοιμάζονται για να φτάσουν αρχικά στη Λεμεσό και από εκεί κατευθείαν στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ στο τέλος της εβδομάδας τα δύο ερευνητικά σκάφη με τα εξειδικευμένα υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ που εξασφάλισε η Exxon Mobil, για συγκέντρωση τεχνικών και γεωλογικών στοιχείων από τους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος.

Οι τρεις στόχοι αποτελούν..
προτεραιότητα μεταξύ και άλλων που υπάρχουν στο ίδιο τεμάχιο και αναμένεται με το πέρας των ερευνών να επιλεγούν οι δύο πρώτοι στους οποίους θα γίνουν οι είτε ταυτόχρονες είτε διαδοχικές γεωτρήσεις στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται να αποστείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για θεώρηση και τυχόν παρατηρήσεις την προκαταρκτική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την κυπριακή ΑΟΖ -και αρχικά από το κοίτασμα Αφροδίτη- προς το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις με κοινή συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου και θα υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία.

Η συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου είναι άριστη προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρουν πηγές του «Φ», υποδεικνύοντας ότι στο συνέδριο Petroleum Week στο Λονδίνο όπου προέβη στις σχετικές αποκαλύψεις την Παρασκευή ο υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου, παρών ήταν και ο εκτελεστικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου, Πάνος Κελάμης. 

Στο μεταξύ, κατ’ αρχή συμφωνία, όπως έγραψε ο «Φ», υπάρχει και μεταξύ πωλητών που έχουν τα δικαιώματα του «Αφροδίτη» και αγοραστών, δηλαδή του τερματικού υγροποίησης.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου