Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

IEA: Άνοδος της ενεργειακής ζήτησης κατά 30% ως το 2040 με αυξημένες εκπομπές CO2

Από το energypress.gr
Την ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά δημοσίευσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), όπου αναγνωρίζει τις εξής βασικές τάσεις: Την πτώση του κόστους και την ταχεία ανάπτυξη των ΑΠΕ, τον εξηλεκτρισμό, τη στροφή προς μια οικονομία με βάση τις υπηρεσίες, το καθαρότερο ενεργειακό μείγμα της Κίνας και την αντοχή της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ.

Την  ίδια στιγμή, παρατηρείται..
μια ανατροπή των παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και ένας διευρυμένος μακροπρόθεσμα ρόλος για την Ινδία.

Με βάση το βασικό σενάριο Νέων Πολιτικών του ΙΕΑ, η πρωτογενής ενεργειακή ζήτηση θα αυξηθεί κατά 30% από σήμερα ως το 2040, δηλαδή το ισοδύναμο του να προστεθεί άλλη μια Κίνα και μια Ινδία στη σημερινή ζήτηση. Η πρόβλεψη λαμβάνει υπόψη έναν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για την παγκόσμια οικονομία και έναν πληθυσμό που θα αυξηθεί από τα 7,4 δις. σήμερα σε 9 δις. το 2040.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, στο εξής τα ηνία αναλαμβάνουν οι ΑΠΕ με το φυσικό αέριο, ενώ κρίσιμος θεωρείται ο ρόλος της εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί η νέα ζήτηση από τους παραγωγούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι χωρίς τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης, η προβλεπόμενη αύξηση της ζήτησης θα είναι η διπλάσια.

Στην περίπτωση της Ευρώπης, οι ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσουν το 80% της νέας ισχύος στην εν λόγω περίοδο και τα αιολικά θα γίνουν η πρώτη πηγή ηλεκτρισμού μετά το 2030.

Παράλληλα, τονίζεται ότι στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, οι ΗΠΑ προβλέπεται να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG διεθνώς.

Τέλος, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, αναμένεται να σημειώσουν ελαφρά αύξηση ως το 2040, γεγονός που δεν αρκεί για να αποφύγει η ανθρωπότητα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας θέρμανσης. Οι μειώσεις των εκπομπών στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ και η σταθεροποίησή τους στην Κίνα πρόκειται να αντισταθμιστούν από τις αυξήσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως τονίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου