Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Υπερταμείο: Ώρα Αποφάσεων για τον Έλεγχο των ΔΕΚΟ

Από το energia.gr
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαριστεί, μετά και τις συζητήσεις με τους δανειστές, η τύχη της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) της υπό σύσταση θυγατρικής του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) στην οποία επρόκειτο να μεταφερθούν 18 συμμετοχές του δημοσίου σε ΔΕΚΟ και άλλες επιχειρήσεις.

Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο να μη συσταθεί καθόλου η ΕΔΗΣ και να μεταφερθούν οι ΔΕΚΟ κατευθείαν στο Υπερταμείο, ώστε να περιοριστεί και η γραφειοκρατία.

Το γεγονός πως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα..
η ακύρωση της διαδικασίας πρόσληψης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΔΗΣ, την οποία «τρέχει» η εταιρεία συμβούλων Stanton Chase, οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Η διοίκηση του Υπερταμείου είχε δώσει παράταση μέχρι τις 8 Αυγούστου στη διαδικασία επιλογής του Δ.Σ. της ΕΔΗΣ. Από τότε δεν υπάρχει κάποια νεότερη πληροφόρηση πέραν του σχεδίου πλήρους κατάργησης της συγκεκριμένης θυγατρικής και μεταβίβασης των ΔΕΚΟ απευθείας στην ΕΕΣΥΠ.

Οσοι, μεταξύ των δανειστών, θεωρούν πως η ΕΔΗΣ πρέπει να συσταθεί, υποστηρίζουν πως απαιτείται ένας μηχανισμός που θα είναι αφοσιωμένος στην αναδιοργάνωση των ΔΕΚΟ και άλλων κρατικών συμμετοχών. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στην Αθήνα.

Στον πρώτο ετήσιο απολογισμό του «Υπερταμείου», που δημοσιεύθηκε προ εβδομάδων, αναφέρεται πάντως πως «η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών» (ΕΔΗΣ) συστήνεται με σκοπό να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών, αξιοποιώντας σύγχρονα πρότυπα και πολιτικές αναφορικά με την εταιρική διακυβέρνηση, την εταιρική συμμόρφωση, την εποπτεία και τη διαφάνεια των διαδικασιών».

Για τον σκοπό αυτό «υιοθετείται ένα ενιαίο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και αναφορών, με αυστηρή εφαρμογή κανόνων διαφάνειας, αξιοκρατίας και υπεύθυνης διοίκησης. Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΔΗΣ θα προωθεί θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά, υπεύθυνης επιχειρηματικότητας αλλά και διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα με τις δημόσιες επιχειρήσεις μέρη, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δημόσιων φορέων και οργανισμών και των πολιτών».

Στην ΕΔΗΣ, αν συσταθεί, προβλέπεται να μεταφερθεί η συμμετοχή του δημοσίου σε 15 ΔΕΚΟ καθώς και το μειοψηφικό ποσοστό σε τρεις άλλες επιχειρήσεις (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ελάχιστο ποσοστό στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών που ανήκουν στον όμιλο Folli Follie). Οι ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν κάποια στιγμή στο υπερταμείο απασχολούν συνολικά περί τις 40.000 υπαλλήλους, με μεγαλύτερο εργοδότη τη ΔΕΗ (της οποίας η ΕΕΣΥΠ θα ελέγχει το 34%), με περίπου 18.900 υπαλλήλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου