Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Η Σκωτία απαγόρευσε την εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο φράκινγκ

Από το naftemporiki.gr
Η κυβέρνηση της Σκωτίας απαγόρευσε την εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο «φράκινγκ», μετά από έντονη ανταπόκριση του κοινού κατά της αμφιλεγόμενης τεχνικής.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σκωτίας, Πωλ Γουίλχαους δήλωσε στα τοπικά μέσα ότι η πρακτική «δεν μπορεί και δεν θα λάβει χώρα στη Σκωτία», καθώς δεν υπάρχει οικονομική δικαιολόγηση για το φράκινγκ, ενώ η απαγόρευση θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη χώρα.

Με τη λέξη φράκινγκ περιγράφεται η υδρορρηγμάτωση πετρωμάτων, δηλαδή ..
η εξόρυξη πετρελαιοφόρου αργιλικού σχιστόλιθου με τη χρήση πεπιεσμένου νερού και χημικών. Η μέθοδος απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδροφόρων πόρων του υπεδάφους από τα χημικά, καθώς και κίνδυνος πρόκλησης σεισμικών δραστηριοτήτων.

Περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στη δημόσια διαβούλευση για το φράκινγκ, με το 99% να αντιτίθεται στην εφαρμογή του. Σύμφωνα με τον υπουργό, το φράκινγκ μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις μακράς διάρκειας στις κοινότητες, καθώς και να επηρεάσει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της Σκωτίας. Ως αποτέλεσμα, το μορατόριουμ που τέθηκε σε ισχύ από το 2015 συνεχιστεί «επ' αόριστον».

Οι περιβαλλοντολόγοι έκαναν δεκτή την απόφαση με ενθουσιασμό. «Η επιστήμη του κλίματος είναι σαφής ότι τα βρώμικα καύσιμα πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος», δήλωσε ο Σαμ Γκάρντνερ της WWF Σκωτίας. Ωστόσο, μέλη των κομμάτων των Πρασίνων και των Εργατικών υποστηρίζουν ότι η κίνηση είναι αρκετή, καθώς η απόφαση μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από έναν υπουργό, και ζήτησαν μόνιμη απαγόρευση.

Οι Σκωτσέζοι συντηρητικοί υποστηρίζουν ότι η Σκωτία θα χάσει μία «πολύ αναγκαία οικονομική ώθηση» και θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης, αν και είναι το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στην απόφαση. Σύμφωνα με τον Σκωτσέζο βουλευτή των Συντηρητικών, Ντιν Λόκχαρτ, ο υπουργός «αγνόησε τα επιστημονικά και οικονομικά στοιχεία για να λάβει μια κοντόφθαλμη απόφαση που θα μας ζημιώσει οικονομικά και δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πράσινα στοιχεία του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου