Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Ώρα αποφάσεων για Λιπάσματα και ΔΕΠΑ- Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ELFE- Ανοίγει ο δρόμος για διακοπή στην παροχή αερίου

Από το energypress.gr
Νέα τροπή παίρνει το σήριαλ της τροφοδοσίας από τη ΔΕΠΑ με αέριο προς την εταιρεία Λιπασμάτων ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη.

Την Παρασκευή το Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα που είχε υποβάλει η ELFE, δηλαδή να συνεχίσει προσωρινά να τροφοδοτείται..
από τη ΔΕΠΑ με αέριο, πληρώνοντας τη ΔΕΠΑ με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Τον Ιούλιο 2017 οι δυο μέτοχοι της ΔΕΠΑ, το ΤΑΙΠΕΔ και τα ΕΛΠΕ, υπό το βάρος ληξιπρόθεσμων χρεών που αγγζίουν τα 110 εκ. ευρώ και των ερευνών της Εισαγγελείας και της Αρχής Ξεπλύματος Βρώμικου Χρηματος, ζήτησαν την προκάλυψη της κατανάλωσης με 50% μετρητά και την απομείωση της οφειλής. 

Αμέσως η ELFE κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας και πήρε προσωρινή διαταγή για τη συνέχιση της παροχής αερίου μέχρι και την εκδίκασή τους.

Στις 29 Αυγούστου, το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας αποφάσισε ότι μέχρι να εκδοθεί η τελική του απόφαση, παραμένει σε ισχύ η προσωρινή διαταγή, την έκδοση της οποίας είχε πετύχει η ELFE, αλλά τροποποιημένη. Συγκεκριμένα, η απόφαση του Πρωτοδικείου όριζε ότι η προπληρωμή για την εβδομαδιαία κατανάλωση φυσικού αερίου μπορεί να συνεχίσει να γίνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές, αρκεί ωστόσο αυτές να είναι έκδοσης πελατών της ELFE, και όχι δικές της ή συνδεδεμένων με την ίδια εταιρειών. Στην πράξη δηλαδή η όλη διαδικασία γινόταν πιο “αυστηρή".

Ωστόσο, η νομική ομάδα της ΔΕΠΑ προβάλλοντας ενστάσεις αρμοδιότητας "κατέβασε" την υπόθεση από τη Καβάλα στα δικαστήρια της Αθήνας. Το Σεπτέμβριο το σίριαλ συνεχίστηκε καθώς η εταιρεία Λιπασμάτων κατέθεσε νέα ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας καινούργια προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικειο Αθηνών, όπως ήταν πλέον υποχρεωμένη.

Το τελευταίο ωστόσο που συνεδρίασε την Παρασκευή απέρριψε το αίτημά της ανοίγοντας τον δρόμο για διακοπή της παροχής σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι όροι προπληρωμής τους οποίους έχουν θέσει οι μέτοχοι της ΔΕΠΑ : Δηλαδή είτε προκαταβολή για το 50% του αερίου που παραλαμβάνει, είτε διακοπή της παροχής αερίου.

Η εταιρεία ELFE έχει εδώ και καιρό μεταβιβάσει την παραγωγική της δραστηριότητά, όπως και τα περιουσιακά της στοιχεία σε τρίτες εταιρείες ονόματι Ελλαγρολίπ, PFIC κλπ., και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες των Εισαγγελικών Αρχών και της Αρχής Ξεπλύματος Βρωμικου Χρηματος για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου