Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Πως η βενεζουελάνικη PDVSA μπορεί να «ξεκολλήσει» τις τιμές του πετρελαίου

Από το energypress.gr
Μια πιθανή πτώχευση χρέους από το βενεζουελάνικο πετρελαϊκό κολοσσό Petroleos de Venezuela τον Οκτώβριο αποτελεί παράγοντα που μπορεί να «ξεκολλήσει» τις τιμές του πετρελαίου από τη ζώνη των 50 δολαρίων το βαρέλι, εκτιμά η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικών για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets.

Η παραγωγή πετρελαίου της κρατικής PDVSA έχει σταθερά μειωθεί, καθώς η χώρα παλεύει με την οικονομική κρίση που επέφερε η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014 και η οικονομική κακοδιαχείριση ετών.

«Έχουν 3,5 δισ. δολάρια σε χρέος...
της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, που λήγει τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αν πτωχεύσουν, αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό για το outlook της βενεζουελάνικης παραγωγής», εξήγησε η Croft μιλώντας στο CNBC.

Η πιο περιορισμένη παραγωγή αργού από τη Βενεζουέλα τείνει να στηρίζει την αγορά πετρελαίου, η οποία μαστίζεται από υπερπροσφορά εδώ και χρόνια.

Από την άλλη, ο John Kilduff, συνιδρυτής-εταίρος στο hedge fund ενέργειας Again Capital, παρατηρεί πως η Βενεζουέλα είναι χρεωμένη στη Ρωσία και στην Κίνα. Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft έχει συσσωρεύσει τεράστιο μερίδιο στο αμερικανικό διυλιστήριο Citgo της PDVSA, μέσω χρηματοδότησης προς τη Βενεζουέλα. Η Κίνα, από την άλλη, δανείζει εδώ και καιρό χρήμα στην χώρα με αντάλλαγμα πετρέλαιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Croft η Rosneft έχει πρόσφατα αναφέρει πως δίνει τέλος στο δανεισμό προς την PDVSA, στην οποία έχουν απομείνει λιγότερα από 10 δισ. δολάρια σε αποθέματα.

«Τα νούμερα απλά δε βγαίνουν για να παραμείνει η PDVSA σε κατάσταση κεφαλαιακής επάρκειας» χωρίς τη βοήθεια από Ρωσία και Κίνα, τόνισε η αναλύτρια. «Επομένως πιστεύουμε πως αυτή η πτώχευση είναι ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου