Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Διευκολύνσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους - Επίδομα ανεργίας με μονομερή καταγγελία

Από το bankingnews.gr
Διευκολύνσεις για τους απλήρωτους εργαζόμενους δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι «εγκλωβισμένοι» άνεργοι στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες αποδοχές για  «αξιόλογο διάστημα» (πιθανόν τρεις μήνες) θα μπορούν με μονομερή καταγγελία, προσκομίζοντας εξώδικη δήλωση στον ΟΑΕΔ  να αξιώσουν  επίδομα ανεργίας. 

Θα δίνεται επίσης το δικαίωμα..
παράστασης πολιτικής αγωγής σε ποινικές δίκες των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων αποδοχών από τον εργοδότη τους (σήμερα αποκλείονται). 

Μάλιστα για να μην επιβαρυνθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι  με δικαστικά έξοδα , θα απαλλάσσονται  από  την καταβολή δικαστικού ενσήμου για ποσά έως 20.000€ ενώ για υψηλότερα ποσά θα καθιερωθεί μειωμένο ένσημο. (4 τοις χιλίοις)

Στην πράξη ενισχύεται η πλευρά των εργαζομένων να αποκτήσουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έναν άμεσα εκτελεστό τίτλο που θα τους επιτρέψει, με μόνη την έκδοσή του, να ξεκινήσουν άμεσα τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος εργοδοτών που παραβιάζουν την υποχρέωση καταβολής δεδουλευμένων. 

Θα μπορούν μάλιστα να αξιώσουν τα δεδουλευμένα τους, ζητώντας την εκποίηση της προσωπικής περιουσίας του εργοδότη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου