Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Ιρλανδία: Απαγόρευση της μεθόδου εξόρυξης φυσικού αερίου fracking

Από το naftemporiki.gr
Η Ιρλανδία απαγόρευσε την μέθοδο εξόρυξης φυσικού αερίου fracking, στο έδαφος της χώρας καθιστώντας την μία από τις λίγες χώρες που έχουν προβεί σε αυτό το αποφασιστικό βήμα, σε μια προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από τον πρόεδρο Μάικλ Χίγκινς, αφού πέρασε από τη Γερουσία την Τετάρτη, μετά το πέρασμα του από το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας τον Μάιο .

Το fracking είνα..
ι η διαδικασία εξαγωγής αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα χρησιμοποιώντας νερό υψηλής πίεσης και χημικά. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη διαδικασία μπορούν να βλάψουν το περιβάλλον και τα υπόγεια ύδατα, ενώ η διαδικασία μπορεί να απελευθερώσει 
παράλληλα επικίνδυνα αέρια μεθανίου και να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις.

«Αυτή η απαγόρευση είναι μια μεγάλη νίκη για τους τοπικούς αγωνιστές που έχουν κινητοποιήσει και εκπαιδεύσει τους εαυτούς τους, τις κοινότητές τους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στην απειλή που το fracking θέτει για τα τοπικά ύδατα, την περιφερειακή απασχόληση και το παγκόσμιο κλίμα», δήλωσε η Κέιτ Ράντοκ του «Περιβαλλοντικού Πυλώνα», ενός συνασπισμού 26 ιρλανδικών ΜΚΟ.

Το νομοσχέδιο έλαβε υποστήριξη από όλο το ιρλανδικό πολιτικό φάσμα καθώς και από το ιρλανδικό κοινό. Τον περασμένο μήνα, αρκετοί βουλευτές προσπάθησαν να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο για να προσθέσουν το υπεράκτιο fracking στην απαγόρευση, αλλά δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ψήφους.

Η Ιρλανδία είναι το τέταρτο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει το fracking, μετά τη Βουλγαρία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η πολιτεία της Βικτώριας στην Αυστραλία και η πολιτεία της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ το έχουν απαγορεύσει επίσης, ενώ το Μέριλαντ έγινε η πρώτη αμερικανική πολιτεία με γνωστά, μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου που απαγορεύει το fracking τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου