Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Καθ’ οδόν για Κύπρο το τρυπάνι

Από το energy.reporter.com.cy
Αναχώρησε αργά χθες το απόγευμα από το λιμάνι της Τενερίφης με προορισμό την Κύπρο το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο ως γνωστό εκμίσθωσε η Total για την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Total το γεωτρύπανο αναμένεται στην Κύπρο μεταξύ 10 – 12 Ιουλίου, ενώ η εταιρεία τελεί ακόμα εν αναμονή έκδοσης (τυπική διαδικασία) δύο αδειών από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας.

Σε  πρόσφατες του δηλώσεις..
ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης τοποθέτησε την έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης της Total στο στόχο Ονησίφορος στο οικόπεδο 11 στα μέσα Ιουλίου.

Διάταγμα για Ζώνη Ασφαλείας γύρω από την πλατφόρμα

Στο μεταξύ με διάταγμα του που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Μάριος Δημητριάδης κηρύσσει ως Ζώνη Ασφαλείας την περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το West Capella για να διενεργήσει την ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Με το Διάταγμα κηρύσσεται ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα που θα δραστηριοποιηθεί στο γεωγραφικό σημείο με γεωγραφικό πλάτος 33°13' 6.324” Βόρειο και γεωγραφικό μήκος 31°59' 41.030” Ανατολικό .

Η ζώνη ασφαλείας, προστίθεται, εκτίνεται σε απόσταση 500 μέτρων γύρω από την εξέδρα.

Η ζώνη ασφαλείας ισχύει από την 00:00 (Συγχρονισμένος Παγκόσμιος Χρόνος) της 10ης Ιουλίου 2017 και η λήξη της θα κηρυχθεί με νέο διάταγμα του Υπουργού.

Υπενθυμίζουμε ότι το τρυπάνι του West Capella θα κατέβει σε βάθος 4250 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ερευνητική γεώτρηση που φέρει την επωνυμία «Ονησίφορος» West-1 (OW-1) θα είναι ένα κατακόρυφο φρεάτιο σε 1.698 m ύδατος. Η δεξαμενή στόχος (αέριο) βρίσκεται στο στρώμα της Μειόκαινου σε -4250 m πραγματικό κατακόρυφο βάθος / μέση στάθμη της θάλασσας (TVD / MSL). 

Μετά την εργασία καταγραφής  και του κατακόρυφου σεισμικού προφίλ (VSP)  το OW-1 θα σφραγισθεί και θα εγκαταλειφθεί. Το πρόγραμμα γεώτρησης για το OW-1 θα διαρκέσει περίπου 50 ημέρες στην περίπτωση ξηράς οπής, και 72 ημέρες στην περίπτωση ανακάλυψης. Η κινητοποίηση και η επανεγκατάσταση του πλωτού γεωτρύπανου θα χρειαστεί ακόμη 12 ημέρες συνολικά.

Οι εργασίες της γεώτρησης θα υποστηρίζονται από βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης στο λιμάνι Λεμεσού. 

Τις εργασίες της γεώτρησης θα υποστηρίξουν τρία σκάφη, από τα οποία το ένα θα βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο χώρο της γεώτρησης, παρέχοντας ασφάλεια. Τα άλλα δύο πλοία θα μεταφέρουν προμήθειες, υλικά, εξοπλισμό και απόβλητα μεταξύ του πλωτού γεωτρύπανου και της βάσης υλικοτεχνικής υποστήριξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου