Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017

Έχασαν 115 δισ. δολ. σε τρεις μήνες οι 90 ενεργειακές εταιρείες του δείκτη MSCI World Energy

Από το worldenergynews.gr
Σε συνολικές απώλειες 115 δισ. δολαρίων οδηγήθηκαν από τις αρχές Απριλίου οι 90 εισηγμένες στον δείκτη MSCI World Energy Sector, ανάμεσά τους η Exxon Mobil και η Shell, λόγω της νέας μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Brewin Dolphin Ltd., Iain Armstrong, «οι μεγαλύτερες εταιρείες βελτιώνονται πολύ λειτουργικά, αλλά η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να οδηγεί τις μετοχές και οι προοπτικές δεν είναι καλές». 

Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, οι εισηγμένες..
στον δείκτη MSCI World Index ξεκίνησαν το 2017 με τις καλύτερες προοπτικές, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, ωστόσο η διαφαινόμενη αποτυχία του Οργανισμού να πετύχει το στόχο της μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων, ακόμη και μετά την επέκταση της συμφωνίας τον περασμένο Μάιο μέχρι τον Μάρτιο του 2018, έχει οδηγήσει τις τιμές στη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από το 2015.

Το «πάγωμα» νέων ή εν εξελίξει έργων, η μείωση των επενδύσεων και οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου το α΄ τρίμηνο του 2017, είχαν κάποια θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τις πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά κεφάλαια για να μπορέσουν να αρχίσουν να πληρώνουν χρέη ή να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους, επισημαίνει το Bloomberg. 

Την ίδια ώρα, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, επενδυτικές τράπεζες όπως η Goldman Sachs Group και η Citigroup, εξακολουθούν να μειώνουν τις προσδοκίες τους για τις τιμές του πετρελαίου το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι τιμές των μετοχών μόνο 17 από τις 90 εταιρείες του δείκτη MSCI World Energy Index Index έχουν κερδίσει το β΄ τρίμηνο του 2017 σε σύγκριση με 27 εταιρείες κατά το α΄ τρίμηνο του 2017.

Αυτό έχει κάνει τον ενεργειακό τομέα τον χειρότερο performer στον δείκτη MSCI World Index φέτος, υπογραμμίζει το πρακτορείο.

Όπως αναφέρει ενδεικτικά, οι μετοχές της Exxon και της Shell έχουν χάσει περίπου το 11% της αξίας τους φέτος, ενώ οι μετοχές της Chevron και της BP έχουν χάσει το 12%.

Τέλος σημειώνει, ότι η Macquarie Capital Ltd. στο Λονδίνο μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις εταιρείες Shell, Chevron, Eni SpA και BP, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν «περαιτέρω οδυνηρές μειώσεις κόστους», εάν μειωθούν περαιτέρω οι τιμές του πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου