Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Tι ζητούσε ο επιτελάρχης της Aramco στην τετράωρη επισκεψή του στον διευθύνοντα των ΕΛΠΕ;

Από το worldenergynews.gr
Επί 4 ώρες βρισκόταν στο γραφείο του δειθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρη Στεργιούλη άνθρωπος του βασικού μάνατζνετ της Aramco, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα με το ιδιωτικό του τζετ.

Ο CEO των ΕΛΠΕ έχει πολλαπλασιάσει τις διεθνείς επαφές του στο τελευταίο διάστημα καθώς οι εξελίξεις για τον Ομιλο θα είναι πολλές και οι διεθνείς συμμαχίες είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής.

Η Saoudi Aramco που προετοιμάζεται ..
για το μεγάλο IPO έχει κατά το παρελθόν στην δεκαετία του 90 συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Motor Oil, σε μια περίοδο που στην ατζέντα των ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου δεν υπήρχε η έρευνα για υδρογονάνθρακες.

Ομως ο σαουδαραβικός κολοσσός δεν έπαψε ποτέ να αναγνωρίζει την στρατηγική θέση της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και προφανώς να αναζητεί ευκαιρίες για επενδύσεις.

Πόσο μάλλον τώρα που η ενίσχυση των κεφαλαίων του θα του επιβάλλει από τις αγορές ένα απαιτητικό επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να ενισχύσει την κυριαρχία του και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του.

Ομως υπάρχει και ένα ακόμη κεφάλαιο που είναι στην ατζέντα των Αράβων.

Το γεγονός ότι η πλευρά Λάτση είναι δυνητικός πωλητής, δημιουργεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνκό όμιλο.

Αλλωστε η Aramco είχε υλοποιήσει μια τέτοια επιλοηγή 20 χρόνια πριν όταν συμμετείχε στην Μότορ Οιλ.

Η επαφή λοιπόν του επιτελάρχη του αραβικού κολοσσού συχετίζει μέ έναν σμπάρο δύο τριγώνια:
Κάτα πρώτον την συμμετοχή σε έρευνες των ελληνικών υδρογονανθράκων, όπου τα ΕΛΠΕ εμφανίζονται αποφασισμένα να επιταχύνουν τις κινήσεις τους.

Κάτα δεύτερον την διερεύνηση τηε μετοχικής θέσης στον ελληνικό όμιλο, που εμφανίζεται ελκυστικά αποτιμημένος και βελτιώνει παράλληλα την κεφαλαιακή του διάρθρωση.

Ολα αυτά αποτέλεσαν το πρώτο μενού της επαφής- αστραπή που έκανε ο εκ των στρατηγών της αραβικής πλευράς.

Αναμένονται οι εξελίξεις μετά το IPO.


Συμφωνία Salman - Abe για να εξετάσουν την εισαγωγή της Aramco στο ιαπωνικό χρηματιστήριο

Το βάρος που δείνει η Σαουδική Αραβία στην στρτηγική της Αramco είναι τέτοιο που ο βασιλιάς Sapman επισκέφθηκε την Ιαπωνία για επαφές με τον πρωθυπουργό Abe όσον αφορά την εισαγωγή της εταιρίας στο Τόκυο.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο και η Aramco εξετάζουν τη σύσταση ομάδας που θα μελετήσει την εισαγωγή μετοχών της εταιρίας στην ιαπωνική αγορά

Η Aramco και το χρηματιστήριο του Τόκιο (TSE) εξετάζουν το ενδεχόμενο σύστασης μιας κοινής ομάδας που θα μελετήσει την ενδεχόμενη εισαγωγή μετοχών του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας στη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία να εξεταστεί η ενδεχόμενη σύσταση μιας ομάδας εργασίας για το θέμα αυτό ήταν μια από τις πολλές συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις σήμερα 13/3/2017 την δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του βασιλιά Salman στην Ιαπωνία, όπως ανέφεραν οι δύο κυβερνήσεις σε κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Shinzo Abe ζήτησε από τον βασιλιά Salman να στηρίξει την εισαγωγή των μετοχών της Aramco στο χρηματιστήριο του Τόκιο, όπως δήλωσε εκπρόσωπος  της ιαπωνικής κυβέρνησης μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών.

Ο βασιλιάς Salman δήλωσε ότι η χώρα του εξετάσει το αίτημα αυτό διότι επιθυμεί οι Ιάπωνες επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της Aramco, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζουν να εισαγάγουν ποσοστό έως 5% του μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου στον κόσμο στο χρηματιστήριο του Ριάντ, το Tadawul, και επίσης σε μία ακόμα ή περισσότερες διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

H  δημόσια προσφορά της Aramco  είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και σχεδιάζει να αντλήσει  έως 
100 δισ. δολ.

Την IPO  διεκδικούν, εκτός από Τόκιο, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη και το Τορόντο.

Ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει οι μετοχές της Aramco να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Τόκιο, τραπεζίτες και δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η ιαπωνική αγορά μάλλον δεν θα λάβει το χρίσμα λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού και του γεγονότος ότι οι Ιάπωνες επενδυτές δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για ενεργειακές εταιρίες σε σχέση με άλλους κλάδους όπως η τεχνολογία.
Η μεταβλητότητα του γεν είναι επίσης ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου