Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Γιατί οι ειδικοί αισιοδοξούν για το πετρέλαιο

Από το newmoney.gr
Οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν υποχωρήσει σχεδόν 10% τον τελευταίο μήνα, με αρκετούς να έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται εάν θα δούμε εκ νέου το «έργο» που βίωσαν οι αγορές μεταξύ 2014 και αρχών του 2016.

Όμως οι επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιρειών είναι αισιόδοξοι.

Σύμφωνα με έκθεση..
της Goldman Sachs, ειδική ομάδα αναλυτών της οποίας «εξερεύνησε» εξονυχιστικά τις εκτιμήσεις των επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών, με επικεφαλής αυτής τον Peter Hackworth, όσοι αισιοδοξούν για το πετρέλαιο, έχουν δίκιο.

«Υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στις περισσότερες από 1.000 σελίδες που εξετάσαμε και περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις μεγεθών δ' τριμήνου: οι περισσότεροι επικεφαλής θεωρούν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις αγορές πετρελαίου και έφθασε η στιγμή για την ανάκαμψη.
Αν και κάποιοι εξ αυτών είναι περισσότερο συγκρατημένοι έναντι άλλων, η πετρελαϊκή βιομηχανία μοιάζει να ξεπαγώνει», σημειώνει η ομάδα της Goldman Sachs. Άλλωστε το 85% των εταιρειών προετοιμάζονται για αύξηση των κεφαλαιακών δαπανών τους εντός του 2017, σε μία ένδειξη ότι θεωρούν ότι θα υπάρξει, σύντομα, αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.

Ας δούμε, όμως, τι εκτιμούν οι επικεφαλής ορισμένων από των μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών.

Paal Kibsgaard (επικεφαλής Schlumberger): «Η ανάκαμψη είναι προ των πυλών».

David Lesar (επικεφαλής Halliburton): «Τα... ζωώδη ένστικτα των πελατών μας επέστρεψαν κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου στη Β. Αμερική. Το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να υπήρξε κάποια χαλάρωση, όμως όλα δείχνουν ότι τα... ζωώδη ένστικτα ανακάμπτουν».

Juan Echeverry (επικεφαλής Ecopetrol): «Οι επενδύσεις σε εξορύξεις θα υπερδιπλασιαστούν από τα 250 εκατ. δολάρια του 2016 στα 650 εκατ. Φέτος θα υπάρξει ανάπτυξη 17 νέων «πηγαδιών», ενώ πέρυσι ήταν μόνο επτά».

Robert Dudley (επικεφαλής BP): «Το 2017 θα είναι ένα από τα έτη που θα αναπτυχθούν νέα projects, τα μεγαλύτερα στην ιστορία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου