Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Διατηρείται το "πωλητήριο" σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ - Τι προβλέπει το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται στα χέρια του υπ. Οικονομικών

Από το energypress.gr
Δεν φεύγει καμία ενεργειακή εταιρεία από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αντίθετα παραμένουν όλες εκεί, παρά την σεναριολογία περί του αντιθέτου που καλλιέργησαν υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης όλους τους τελευταίους μήνες.

Διότι σύμφωνα με τα όσα λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ με 19 ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο και έχει στα χέρια του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι στην ουσία αναλοίωτο από το προηγούμενο.

Συμπεριλαμβάνει την υποχρέωση ιδιωτικοποίησης του..
17% της ΔΕΗ, για το πάπλωμα της οποίας και ο καβγάς που γίνεται εδώ και καιρό, καθώς επίσης το 65% της ΔΕΠΑ και το 35% των ΕΛΠΕ. Οσο για την πολυκαιρισμένη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, το πλάνο μιλά για προκήρυξη νέου διαγωνισμού πώλησης του 66% εντός του Μαρτίου.

Επίσης έως το τέλος του μήνα, το ΤΑΙΠΕΔ οφείλει να προχωρήσει σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών σε προκηρύξεις πρόσληψης συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις των παραπάνω ποσοστών της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ. Σύμβουλοι που θα εισηγηθούν μια σειρά από εναλλακτικές για τον καλύτερο δυνατό τρόπο αξιοποίησης αυτών των τριών εταιρειών, για τις οποίες ωστόσο ο βασικός στόχος παραμένει η ιδιωτικοποίηση, και όχι η μεταφορά τους στην υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών του υπερ-Ταμείου. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που δεν έχουν "βγει" από το πρόγραμμα, το οποίο και φέρει ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2017, οπότε και το ενέκρινε το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ

Είναι προφανές ότι η ενέργεια καταλαμβάνει κομβικό ρόλο στο νέο Asset Development Plan (ADP) του Ταμείου. Η είδηση άλλωστε είναι ακριβώς αυτή. Οτι το επικαιροποιημένο προγράμμα δεν έχει τελικά "ξηλωθεί" παρά τα όσα υποστήριζαν τελευταίως κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης, ανάμεσα στους οποίους και ο ΥΠΕΝ Γ.Σταθάκης που μιλούσε για μεταβίβαση του 17% της ΔΕΗ στην υπό σύσταση ΕΔΗΣ. Αντίθετα το πρόγραμμα, έχοντας πάρει και την έγκριση των δανειστών, βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργείου Οικονομικών.

Το αν το "ξήλωμα" θα επιχειρηθεί όταν το νέο πλάνο θα περάσει από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) το οποίο και πρέπει να το εγκρίνει, ουδείς το γνωρίζει. Η πίεση ωστόσο των δανειστών να τρέξουν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι αρκετά έντονη, οπότε και θα προκαλούσε έκπληξη το σχέδιο με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις να υποστεί σημαντικές αλλαγές.

ΕΛΠΕ

Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ, το πλάνο αναφέρει σύμφωνα με κύκλους του υπ. Οικονομικών ό,τι πάνω-κάτω και το προηγούμενο. Οτι δηλαδή εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι αξιοποίησης για το 35% των μετοχών του ομίλου που ελέγχει το Ταμείο, τις οποίες και θα επεξεργαστεί ο σύμβουλος που θα προσληφθεί.

ΔΕΗ

Για την ΔΕΗ γίνεται μια συνοπτική αναφορά στην τρέχουσα διαδικασία απόσχισης του ΑΔΜΗΕ. Δηλαδή στην πώληση του 24% προς την κινεζική State Grid, στην μεταβίβαση του 25% στο Δημόσιο και στην προετοιμασία εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της εταιρείας Holding όπου και έχει μεταφερθεί το 51% του ΑΔΜΗΕ. Τα επόμενα βήματα είναι η εντός του μήνα προκήρυξη πρόσληψης συμβούλου, και η εκτίμηση από αυτόν των εναλλακτικών μεθόδων αξιοποίησης του 17% των μετοχών της (εισαγωγή στο χρηματιστήριο, κλπ).

ΔΕΠΑ

Της ΔΕΠΑ, το 65% των μετοχών διακρατείται από το ΤΑΙΠΕΔ και το 35% από το Δημόσιο. Τα επόμενα βήματα είναι η προκήρυξη εντός Μαρτίου για την πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος και θα εξετάσει τις εναλλακτικές επιλογές ιδιωτικοποίησης, δρομολογώντας την επαναπροκήρυξη της διαδικασίας.

ΔΕΣΦΑ

Οπως έχει πει και το τελευταίο καιρό ο κ. Σταθάκης, το επικαιροποιημένο πρόγραμμα μιλάει για προκήρυξη εντός Μαρτίου του νέου διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Σημειωτέον ότι χθες ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει άμεσα στην επανέναρξη αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Ασκούνται πιέσεις

Το στίγμα άλλωστε της ανάγκης επιτάχυνσης των νέων ιδιωτικοποιήσεων ενόψει και της αξιολόγησης δίνουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση. Του Μοσκοβισί, εχε προηγηθεί την Παρασκευή ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ λέγοντας ότι οι εξελίξεις στις ιδιωτικοποιήσεις "δεν είναι ενθαρρυντικές", και ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια "μένουν στα χαρτιά". Τη σκυτάλλη είχε πάρει από το οικονομικό φόρουμ των Δελφών υψηλόβαθμος οικονομικός παράγοντας με καλή γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας εμφατικά ότι "αν δεν γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι στο πρόγραμμα, τα έσοδά τους έχουν ποσοτικοποιηθεί, άρα αν δεν επιτευχθούν, τα κεφάλαια αυτά θα πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλα μέτρα”.

Είναι προφανές λοιπόν ότι τα τελευταία 24ωρα έχει αρχίσει να ασκείται μια συντονισμένη πίεση προς την κυβέρνηση να βάλει μπροστά αρκετές από τις πολυκαιρισμένες ιδιωτικοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και τις ενεργειακές. Είναι επίσης σαφές πως όσο αυτές καθυστερούν τόσο θα δίνεται πάτημα στους δανειστές να ανοίγουν και νέα κεφάλαια στην διαπραγμάτευση.

Σύνθετα κουβάρια

Τούτο δεν σημαίνει ότι κάθε μια από αυτές δεν είναι σύνθετα, τόσο πολιτικά όσο και τεχνικά, κουβάρια. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του 17% της ΔΕΗ, εφόσον παραχωρηθεί μαζί με τις μετοχές και το μάνατζμεντ, τυχόν πώληση μέσω του ΧΑ δεν συνεπάγεται πάνω από 400-500 εκατ ευρώ.

Στην περίπτωση των ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35% στη ΔΕΠΑ, ενώ ο όμιλος Λάτση ελέγχει το 42% στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ. Η μία ιδιωτικοποίηση εξαρτάται από την άλλη, κάτι που είχε γίνει σαφές και το 2014 όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ανοίξει ξανά το θέμα. Τότε, ως επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ είχε προκριθεί η διάθεση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου. Αντιθέτως, η ΔΕΠΑ, έπειτα από το φιάσκο με τη Gazprom στο διαγωνισμό του 2013, είχε βγει προσωρινά εκτός "λίστας" αποκρατικοποιήσεων. Την προετοιμασία του δεύτερου διαγωνισμού είχε αποτρέψει η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, λόγω της συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% στις υφιστάμενες ΕΠΑ.

Τρία όμως χρόνια μετά η εικόνα είναι διαφορετική. Η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε φάση αλλαγών, το σπάσιμο του μονοπωλίου των ΕΠΑ σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, όσο και το τέλος του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ στην προμήθεια, φέρνουν νέα δεδομένα. Εφόσον το άνοιγμα της αγοράς ολοκληρωθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να δει από το 2017 ή και το 2018 την αποκρατικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης αερίου.

Το σύνθετο "κουβάρι" που συνιστούν ΔΕΠΑ και ΕΛΠΕ βολεύει την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Γ. Σταθάκη, όπως ακριβώς βόλευε και τον προκάτοχό του Π.Σκουρλέτη. Χρειάζεται πολλή προετοιμασία για να είναι σε θέση να βγουν σε πώληση τα ποσοστά των δύο εταιρειών, και ίσως αυτό να εννοούν κάθε φορά που ερωτώνται για το θέμα, τα στελέχη του υπουργείου όταν ισχυρίζονται ότι "οι αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου